Här skapas den unika Mellösatomten

Mildväder och regn. Julen känns än så länge långt borta, såvida du inte gör ett besök i tomteverkstaden i Hälleforsnäs.

Hälleforsnäs2013-10-25 06:00

Att kliva in i källarlokalen på Kärrgatan i Hälleforsnäs på tisdagskvällar är på många sätt som att ta ett steg rakt in i tomtens verkstad. Den som vi har fått inblick i via SVT varje julafton sedan 1960-talet.

— Det enda som saknas är den rutiga färgen som de använder för att måla schackbräden med, säger Stig Lindström med ett leende.

Den här kvällen, när Eskilstuna-Kuriren kommer på besök, är det åtta personer från Lions i Mellösa som sitter vid varsin station. De flesta sitter runt det stora bordet som är fyllt med färger, penslar, pennor och så tomtar, förstås.

— Det mest utmanande är att måla ansikten, det är bara några stycken av oss som har förtroendet att göra det, säger Bert Andersson som själv ansvarade för att göra små lyktor.

Det var i slutet av 1950-talet som Thore Reutermo snidade till den första tomten för att sälja till förmån för Lions i Mellösa. Det var starten på en tradition som står sig stark än i dag.

— Den blev poppis direkt, på bara några år ville alla ha en tomte. Intresset var som störst på 90-talet. I dag finns den överallt och har skickats till många länder runt om i världen, säger Stig Lindström som har varit en del av tomtetillverkningen sedan 1987.

Tomten har behållit sitt ursprungliga utseende, det som har förändrats genom åren är färgerna. Dessutom svepte jämställdheten in i Mellösatomtens värld för ett antal år sedan då tomten fick sällskap av tomtemor.

Tomtarna finns i tre storlekar där den minsta går att bära med sig i fickan och den största är dryga metern hög med en järnfot gjuten på bruket i Hälleforsnäs. Dessutom tillverkar de ett antal blompinnar och julgransprydnader.

— Ju mindre de är desto mer jobb är det med dem, säger Birgitta Lundmark och syftar på detaljarbetet som tar sin tid.

Per-Olov Lindström är en av personerna som har fått förtroendet att ge tomtarna anleten. Han har ett rakt svar på varför tomtarna är så populära.

— Det ser du ju, den är ju så vacker, säger han precis när han gett ännu en tomtemor röda kinder.

I början av september började tomtetillverkningen och pågår fram till den första december. De säljs sedan på fyra marknader, med start på lördag på höstmarknaden i Hälleforsnäs Folkets hus.

— Charmen är att jobba ihop pengar till behövande och det är mer jobb än många tror, säger Stig Lindström.

Lions i Mellösa brukar sälja tomtar för runt 3 000 kronor varje marknad. Förra året skänkte föreningen 21 000 kronor till välgörenhet. Mycket tack vare tomtefar och tomtemor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om