Jürss gör lokalt alternativ till den utskällda halloumin

Grillosten halloumi blev nyligen en het potatis när Världsnaturfonden meddelade att produkten, som ofta ersätter kött på grillen, inte kommer få grönt ljus i en kommande konsumtionsguide. Men det finns andra alternativ – bland annat från lokala Jürss mejeri.

Eldosten har legat i blöt över natten och ska nu vakumförpackas.

Eldosten har legat i blöt över natten och ska nu vakumförpackas.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Hälleforsnäs2019-07-12 18:48

När Världsnaturfonden lanserar sin stora matkonsumentguide till hösten kommer den populära grillosten halloumi inte att få grönt ljus, enligt SVT. Men det finns flera liknande produkter som passar minst lika bra att lägga på grillen och som är producerade på närmare håll.

Halloumi är en varumärkesskyddad produkt som bara får produceras på Cypern – det land som behandlar sina djur med mest antibiotika i hela Europa. Där ger man djur 40 gånger mer av läkemedlet jämfört med i Sverige. Antibiotikaresistens ses som ett av de största hoten mot den globala folkhälsan.

Men motsvarande ost produceras också i en rad länder med betydligt lägre antibiotikaanvändning. På Jürss mejeri i Hälleforsnäs gör man till exempel eldost. Det är också en varumärkesskyddad produkt och bara medlemmar av branschorganisationen Sveriges Gårdsmejerister, där Kerstin Jürss sitter som ordförande, får använda namnet. Ystningen av osten måste ske hantverksmässigt på svensk lokal mjölk från ko, get, får eller buffel.

– Framför allt är det en ost man grillar och steker precis som halloumi. Den har en färsk smak samtidigt som den är lite syrlig och salt, många upplever att mjölksmaken kommer fram på ett fint vis, den är väldigt fräsch, säger Kerstin Jürss och tillägger:

– Många som vill ha ett alternativ till kött använder den här osten, den har hög proteinhalt och går att använda till mycket.

Kerstin Jürss säger att hon har sett många artiklar om antibiotikaanvändning tidigare, men upplever att det blev mer konkret för gemene man när man nu relaterade det till en viss produkt. Hon beskriver Sverige som ett land som ligger i framkant när det gäller jordbruk och djurhållning – men i bakkant när det gäller stolthet kring sina produkter och varumärkesskydd.

– Det tycker jag är väldigt synd, säger hon.

När det gäller kött har kunskapen slagit igenom i större utsträckning än när det gäller mejeriprodukter och kanske ost i synnerhet, menar Kerstin Jürss som har väntat på att folk ska sätta ihop sambandet mellan kött och mjölk.

– Man ser ju en ökad svensk produktion och konsumtion och en minskad import. Folk har börjat fråga både i butik och på restaurang var köttet kommer från, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om