För regissören Tomas Bergh handlade de sista intensiva repetitionsdagarna mycket om att ta tempen på produktionen för att sedan kunna använda tiden då de inte arbetar på scenen till att analysera och göra en plan inför premiären.
– Nu har vi repat minst en gång i veckan sedan i januari. Då är det häftigt att gå på vila, när man kommer tillbaka har scener mognat och man har landat i dem ännu mer, säger Tomas Bergh.
Han har tidigare arbetat tillsammans med Jesper Bengtsson, de regisserade “Råttfångaren” förra året och “Familjen Addams” året innan det. I år har Bergh tagit sig an uppdraget på egen hand.
– Det är en jättespännande utmaning att leda detta själv.
Han ser fram emot att få dela med sig av musikalen och den scenografiska värld som de har skapat i det gamla kolhuset, med hundratals år av brukshistoria i väggarna.
– Jag tror att vår återkommande publik kommer att tycka att det är jäkligt häftigt det vi har gjort med scenografin i år. Jag hoppas att de ska känna att vi verkligen har bevarat kolhuset och dess rymd, samtidigt som vi har byggt upp en dekor, säger Tomas Bergh.
Föreställningen ”Oliver!” bygger på den klassiska berättelsen om föräldralösa Oliver Twist som skrevs av Charles Dickens 1838. Den utspelar sig ungefär samma tid, men tematiken kan lätt överföras till 2019.
– Den är lika aktuell i dag, vilket har varit väldigt viktigt för mig. Det handlar om kriminalitet, barnfattigdom och om barn som utnyttjas av kriminella men också av samhället, säger Bergh.
Utmaningen ligger, enligt regissören, i att tolka tidsepoken och i att ta sig an ett klassiskt verk som nästan alla har en relation till.
– Det gäller att fånga historiens själ och att berätta den på ett värdigt sätt, säger han.
Allra bäst gillar han scenerna i Fagins håla, då många av barnskådespelarna är med på scenen. Att jobba med dem beskriver han som “jättekul och jättesvårt”.
– Alla som är med i en sån här process växer väldigt mycket – framför allt barn och ungdomar. Att få se hur de utvecklas är magiskt, det är det som gör att man kommer tillbaka år efter år, säger Tomas Bergh.
Catharina Nord från Flen spelar Mrs Brownlow, baserad på originalberättelsens Mr Brownlow. Hon beskriver uppdraget som ärofyllt och är glad att få ingå i en så varierad ensemble.
– Jag har fått kompisar som är 10-12 år, säger hon glatt.
Hon säger att hon alltid har älskat teater, men har inte stått på scenen på några år. Så när hon såg annonsen för årets musikal bestämde hon sig för att söka. För henne ligger utmaningen i att inte vara rolig.
– Det här är nästan den enda rakt igenom seriösa rollen i pjäsen, jag ska inte vara rolig som många andra. Det bryter av och utmanar, säger hon.
I en annan bärande roll syns Henrik Backman från Eskilstuna. Han spelar Fagin, ledaren för ett kriminellt gäng. Han gjorde entré på scenen i Hälleforsnäs 2002.
– Det är en sån kontrast nu mot då, då tog jag alla småroller jag kunde få, nu gör jag en riktigt stor roll, säger han.
Han är van att spela antagoinster och tycker att Fagin passar honom bra, men han känner att teatern är hans styrka snarare än sången. Så den ska han ägna sig åt under “ledigheten”.