Nattvandring med trygghet i fokus

Vuxna ska finnas ute så att unga känner sig sedda och trygga. "Allas barn är allas ansvar", menar initiativtagare Åsa Lindqvist.

Åsa Lindqvist och Hälleforsnäs bygderåds Marina Karlsson är initiativtagare till trygghetsvandringarna. Marina Karlsson bär den röda reflexväst som alla vandrare i organsiationen Nattvandring ska bära.

Åsa Lindqvist och Hälleforsnäs bygderåds Marina Karlsson är initiativtagare till trygghetsvandringarna. Marina Karlsson bär den röda reflexväst som alla vandrare i organsiationen Nattvandring ska bära.

Foto: Henny Åman

Hälleforsnäs2020-08-06 14:33

Organisation Nattvandring är ett projekt startat av bygderådet i Hälleforsnäs. Det innebär att vuxna ska synas ute mer och utgöra en trygg punkt för ungdomar i bygden.

– Det är en del av bygderådets uppgift att jobba med trygghet. Det finns alltid ett behov av att vi finns bland barn och unga så att de känner att det finns vuxna att prata med, säger Marina Karlsson på bygderådet.

Initiativtagare var från början Hälleforsnäsbon Åsa Lindqvist. Hon försökte dra igång projektet för tre år sedan när hon såg att många unga hängde ute på kvällar och nätter.

– Jag hittade spår av alkohol och droger från ungdomar som hängt utomhus. Allas barn är allas ansvar, så jag ville hitta ett sätt att göra oss vuxna mer synliga. Om jag märker att mina barns kompisar mår dåligt är det min uppgift att hjälpa till, säger hon.

Den gången var dock inte tillräckligt många intresserade av att vara med och efter två år la Åsa Lindqvist ner projektet. Men i våras tog Marina Karlsson kontakt med henne efter att bygderådets styrelse beslutat att försöka sig på en nystart.

Än så länge är organisationen Nattvandring i en uppstartsfas men de planerar att komma igång ordentligt när terminen väl satt igång.

– Man kan vandra vilken tid på dygnet som helst, det behöver inte vara kvällstid. Tanken är att vi ska bidra med trygghet på alla sätt vi kan. Nu när terminen startar kan det vara en bra idé att finnas omkring skolorna på eftermiddagen, inte minst för att många bilar kör fort och det kan bli otäckt, säger Åsa Lindqvist och fortsätter:

– Som jag ser det är vuxna inte ute lika mycket nu som de var förr och jag undrar vad det beror på. När jag pratar med min mamma och pappa så är de uppvuxna med att barn och vuxna hade fler naturliga mötesplatser och vuxna i allmänhet syntes utomhus mer.

Nattvandrarna ska vara två till fem stycken åt gången och kan ta sig fram till fots eller på cykel. Alla över arton år är välkomna att vara med. Bygderådet vill också använda vandrandet för komma till tals med ungdomar 12-23 år om ett projekt där utgångspunkten är de ungas egna idéer.

– Ju mer de ser oss ute desto mer hoppas vi att de närmar sig oss så att vi etablerar kontakt. Ungdomar har mycket att säga och det vill vi ta till oss, säger Marina Karlsson.                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!