Den första jäsningstanken är på plats i musteriet och jobbet med att skapa äppelmust, cider och äppelsprit är i full gång.
Bakom Smakgården ligger John Carlsson och Roger Tiefensee som även har intresset för politik gemensamt – båda är aktiva centerpartister, Tiefensee är som bekant dessutom kommunfullmäktiges ordförande i Flen.
Tiefensee, som driver sin äppelodling hemma i Dunker, hörde av sig till Carlsson för något år sedan med en idé om att skapa ett lokalt musteri. Carlsson som drivit ett mobilt musteri i Trosa tidigare var inte sen att följa med på tåget.
– Jag sålde mitt förra musteri när min tid inte längre fanns, två barn gjorde att jag hade annat att fokusera på ett tag, säger John Carlsson, och fortsätter;
– Vi drog igång det här projektet vid årsskiftet och har under hela 2023 byggt upp det i fina renoverade lokaler på Bruket i Hälleforsnäs. Just nu är vi i full fart med att installera och bygga det sista.
Tanken är att Rogers äppelodling ska förse Smakgården med lite frukt. Men duon kommer även leta efter lämpliga äpplen runt om i Mälardalen.
– Konceptet bygger på det närodlade och hantverksmässiga, berättar John Carlsson.
I musteriet kommer det tillverkas drycker både med och utan alkohol.
– För den som har äpplen hemma i sin trädgård kommer det finnas möjlighet att lämna in sin frukt och få den pressad till must, säger Carlsson.
Krävs det en viss sorts äpplen för att få god must?
– Det funkar med alla äpplen som är goda att äta om man ska göra just must. Vi brukar säga att smaken ska bli som att dricka ett äpple. Men vi är även intresserade av vildäpplen som kanske inte alls är goda att äta direkt. Ska vi göra en cider kan det vara intressant att lyfta in bittra eller sura äpplen.
I september väntas en leverans av en kopparspritpanna där musten kommer kunna destilleras till en äppelsprit.
– Äppelspriten behöver jäsa och mogna. Men planen är att det ska komma en eller några produkter med alkohol under hösten 2023, sedan ska vi lansera fler under våren 2024.
Bruksområdet rymmer i dag av flera aktörer inom mathantverk och John Carlsson hoppas att deras Smakgården kommer bli ett fint komplement till övriga aktörer.
– Det finns så mycket spännande som händer här redan idag. Vi kommer fylla vår butik med våra egna produkter men även annat från småskaliga producenter.