Bettina Schütz och maken Paul Bradley är i full gång att flytta in i lokalen på Bruket. Där ska de producera den unika växtbaserade drycken Hempster. Än så länge har den bara funnits ute till provförsäljning, men det blir det ändring på framöver.
– Tanken är att vi ska tillverka drycker i större skala, för att kunna sälja till återförsäljare, men vi kommer även ha en liten butik där vi kan sälja våra drycker, säger Bettina Schütz.
På Bruket ser de fram emot att få ett sammanhang, och dela erfarenheter med de andra företagare som verkar på området. Ett invigningsdatum är ännu inte klart, men förhoppningen är att de ska börja sälja någon gång under våren, och komma igång med butiken när det blir varmare och fler börjar besöka bruksområdet.
Bettina Schütz är från början från Tyskland, och hennes make Paul från England. Sedan en längre tid tillbaka bor de tillsammans i Sverige, men i och med att de vann innovationstävlingen Sörmx år 2020, valde de att flytta till Varbro utanför Flen.
Idén till drycken kom från början från Paul Bradley som tidigare arbetade som kock. Det var när han gjorde en hälsoutmaning för ett antal år sedan, som han började experimentera med att introducera hampafrön i dieten, något som han upplevde hade stora hälsofördelar.
– Det fanns dock inte så mycket man kunde göra med dem, mer än att ha i müsli eller att strö över sallad, säger Bettina Schütz.
Det var då Paul Bradley kom på idén att tillverka en dryck av de små fröerna. Sedan dess har de förfinat processen för att tillverka hampadrycken.
– Då kände vi att "herregud det här är en fantastiskt produkt". Så vi bestämde oss för att bygga ett företag kring det, och började utveckla produkten och förfina texturen och smaken.
Bettina Schütz vill gärna lyfta hampan som livsmedel, och beskriver hur fröerna är rika på omättade fettsyror, bland annat. Förutom näringsfördelarna är hampan mångsidig även på andra sätt.
– De andra delarna av växten kan användas även till byggnadsmaterial, textilier, biokompositer, you name it. Det finns även forskningsprojekt där man tittar på att ersätta litium när man tillverkar bilbatterier, säger hon.
Bettina Schütz är noga med att nämna att hållbarhet och miljö, är någonting som är väldigt centralt i företagsidén. Hempster Sweden vill vara en del i att ställa om till ett mer hållbart matsystem, där animaliska produkter kommer att behöva minska mjölk och kött som livsmedel på sikt, och satsa på en hållbar affärsmodell.
Framöver tittar de på lösningar för att restprodukter från deras dryckestillverkning kommer till användning för andra företag i närområdet.
– Vi vill skapa samarbeten där man har regional odling, och fler företag kan ha nytta av hampa som råvara. Till exempel finns företaget Trifilon som tillverkar biokompositer av hampa, säger hon.
Bettina Schütz ser hampa som en viktig gröda i klimatomställningen, och hampan har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, även om paret var tidiga med sin idé.
– Det är viktigt att påpeka att hampan även odlats i Sverige förr i tiden. Den är lättodlad och lämpar sig bra för regenerativt lantbruk, säger hon.
Kärnfrågan då, hur smakar drycken?
– Den är ganska lik mjölk. Man känner att det finns lite fett, och den är ganska krämig. Den är som en shake egentligen. Framförallt är den väldigt god, säger hon.