Ragnar Boman ger historisk vandring på Bruket

I 26 år bodde han i Storhuset, herrgården vid Bruket i Hälleforsnäs. På lördag återvänder han hemåt för att hålla en historisk vandring på området. "Blir det stort intresse så kanske det upprepas vid senare tillfälle", säger Ragnar Boman.

Ragnar Boman arbetar för närvarande med sin andra bok om Brukets historia.

Ragnar Boman arbetar för närvarande med sin andra bok om Brukets historia.

Foto: Lina Karlsson

Hälleforsnäs2019-08-15 20:01

Sedan flytten till Katrineholm för sex år sedan och pensionärslivets intågande har Ragnar Boman skrivit boken om Brukets 1900-tal. I "Spår av ett bruk, AB Järnförädling på 1900-talet", som utkom förra året, berättar han om arbetet på platsen, om de chefer som fanns och om chefsfruarna.

– De var också viktiga. Viktiga men ibland bortglömda, säger Boman.

Nu pågår arbetet med uppföljaren, som går ännu längre bakåt i tiden.

– Den ska handla om Bruket under 1800-talet, då fanns det en väldigt driftig brukspatron som hette Celsing, berättar Boman.

Celsing har bland annat gett namn åt gatan Celsings allé på orten och släkten finns kvar i länet. Några av ättlingarna är engagerade i bokprojektet tillsammans med Boman.

På lördag anordnar Hälleforsnäs bygdråd i samarbete med ABF en historisk vandring på Bruket som leds av Ragnar Boman.

– Det är alltid lättare att prata om sånt när man är på plats, även om det inte finns så mycket kvar från 1800-talet. Jo, Kolhuset finns ju kvar. Den är viktig i dag, som teaterlokal. Men jag ska berätta om vad det byggdes för att användas till, säger han.

Han var själv där och såg sommarens uppsättning "Oliver!" för en vecka sedan och noterade folks intresse för byggnaden.

– Bruket var en väldigt stor arbetsplats under många år, jag har räknat ut att under 1900-talet var det över 8000 människor som någon gång jobbade där.

När det var som störst ska det ha varit omkring 1000 anställda samtidigt, säger Boman.

– Om man tänker sig deras barn och barnbarn, många som har sån anknytning kommer särskilt på sommaren och tycker att det är roligt att höra hur det var där farmor eller farfar jobbade. Många undrar vad det är för ställe och vad man har gjort där.

Vad kan man förvänta sig av helgens vandring?

– Att få veta varför bruket kom till, vad man har gjort under tiden, under 360 år, från 1659 till i dag. Jag ska berätta om viktiga saker som har hänt under de åren och om herrgården och om dess anknytning till bruket. Så mycket man bara hinner med på en timme!

Efter guidningen finns möjlighet att fortsätta historiefrossande på Hälleforsnäs Gjuterimuseum och innan kommer flera av deltagarna att ses på Bruksrestaurangen för en gemensam lunch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om