Rättegång mot blottare går enligt plan

Mitt i rättegången mot "Hälleforsnäsblottaren" tycker åklagaren att det rullar på enligt plan. Omkring 25 målsägare har kallats.

Rättegången hålls i Nyköpings tingsrätt.

Rättegången hålls i Nyköpings tingsrätt.

Foto: Jens Alvin

Hälleforsnäs2019-09-30 21:17

I förra veckan hölls de två första rättegångsdagarna mot den misstänkte så kallade Hälleforsnäsblottaren, en 25-årig man som anklagas för att ha ofredat ett stort antal kvinnor sexuellt, genom blottning. Den här veckan är det två rättegångsdagar inplanerade, på torsdag och fredag och nästa vecka en dag.

Det handlar om ett 25-tal åtalspunkter, med i huvudsak två olika tillvägagångssätt. Dels misstänks mannen ha blottat sig, ibland i samband med onani, inför flickor och kvinnor ombord på tåg eller på olika platser i Hälleforsnäs. Dels misstänks han ha filmat kvinnor i provrum i två olika klädaffärer i Eskilstuna. Två åtalspunkter rör ofredanden, där mannen misstänks ha tittat in genom fönster hos personer i Hälleforsnäs. 

Rättegången, som hålls bakom stängda dörrar, går enligt plan, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand. 

– Enligt min bedömning har det inte framkommit några nya särskilt anmärkningsvärda uppgifter. 

Björstrand är förtegen angående vad som sagts under rättegången hittills och vill inte berätta vad vittnen, målsägare eller tilltalad sagt. 

– Men många av de målsägare som vi har hört har varit märkbart berörda när de berättat vad de råkat ut för. 

Han vill inte heller diskutera om han kommer att yrka på en så kallad paragraf 7-undersökning, rättspsykiatrisk undersökning, i händelse av fällande dom, eller vilket straff han tänker yrka på. 

– Jag kan inte bedöma det eftersom vi inte hört alla målsägare än. Man kan ha en uppfattning när man läser utredningen och väcker åtal, men den slutliga uppfattningen får vänta. 

Karta: Hälleforsnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!