Rekordsommar för matscenen i Hälleforsnäs

Med lokala råvaror har Bruksrestaurangen och Jürss mejeri gjort sig populära. Den här sommaren har de fler gäster än någonsin.

Mattias Bierfeldt är kock och platschef på restaurangen som ligger i det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs.

Mattias Bierfeldt är kock och platschef på restaurangen som ligger i det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs.

Foto: Henny Åman

Hälleforsnäs2020-08-05 16:40

För två år öppnade Bruksrestaurangen i Hälleforsnäs. Liksom många andra verksamheter genomled restaurangen några svåra månader men med sommaren kom ett stort uppsving.

– Det var en tuff vår men vi klarade oss. Det här är andra sommaren som vi har öppet men jämfört med förra året har vi dubblat omsättningen, säger Mattias Bierfeldt, kock och platschef på restaurangen.

De har öppnat upp sina lokaler så att gästerna kan sprida ut sig och har nu plats för hundra sittande gäster inomhus samt en uteservering. En förutsättning för restaurangens framgång tror han beror på bra råvaror.

– Lägger man några extra kronor på råvaran behöver man inte jobba så mycket med den för att det ska bli gott. Vi använder i möjligaste mån lokalt producerade råvaror som är krav- eller ekocertifierade, berättar han.

Bland annat görs restaurangens vegetariska hamburgare på ost från Jürss mejeri som ligger i samma byggnad. Där tillverkas bland annat eldost – det svenska alternativet till den cypriotiska osten halloumi.

– I många europeiska länder får djuren i sig mycket antibiotika. En ökad medvetenhet om det har skapat större efterfrågan på ett alternativ till halloumi bland svenska konsumenter, säger Kerstin Jürss på mejeriet.

På mejeriet tillverkas även andra ostar, totalt tjugo olika sorter. Vissa behöver lagras i månader medan andra snabbt blir ätfärdiga.

Även Jürss mejeri har haft en toppensommar tack vare alla hemestrare.

– Det har varit väldigt mycket folk de senaste veckorna, mer än vanligt. Vi försöker möta det så gott vi kan. Som tur är tar det bara ett dygn att göra eldost. Ädelosten däremot, den tar fem månader, berättar Kerstin Jürss.

I våras kom Bruksrestaurangen med i restaurangguiden White guide, något som Mattias Bierfeldt tror har lockat dit fler gäster.

– Hälleforsnäs är en liten ort men med goda buss- och tågförbindelser, så vi får gäster från flera håll. Många som kommer har också lantställe häromkring. Varje dag har vi ungefär 150 gäster och även om alla inte är lokala är det många i bygden som återkommer.

Det finns även planer på att ett vandrarhem ska öppna i bruksområdet, något som han tror skulle locka ännu mer folk till bygden.

– Många gäster frågar om övernattning så det skulle vara roligt ifall vandrarhemmet blev av. Jag tror att det skulle vara givande både för restaurangen och för orten i stort, säger Mattias Bierfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!