Det var i måndags Fredrik Reinfeldt, i en artikel i Dagens Nyheter, målade upp sin vision om att pensionsåldern i framtiden flyttas fram tio år från dagens 65. Det handlar enligt statsministern om att "rita om den mentala kartan".
– Jag tycker 75 år låter lite mycket. Men ett par tre år tycker jag man kunde öka med, säger Jan Andersson.
Efter 45 år som gjutare började han på Tuna Stålrör 1988. Nu är han 66 år och har ännu inga planer på att gå i pension. Men att jobba längre än till 65 år ser inte Jan Andersson som någon självklarhet för gemene man och kvinna.
– Det gäller för det första att vara frisk och trivas. Men det där är väldigt individuellt, vissa är slut när de är 65 år medan andra kanske är tvungna att jobba längre för att pensionen är för låg, säger Jan Andersson.
Jan Andersson har sällskap av 20-årige Marko Andrén på sin station på Tuna Stålrör. Marko Andrén har två år bakom sig på företaget och han har svårt att se sig själv jobba ytterligare 55 år.
– Nej, det låter långt. Jag tycker att 65 år, som det är i dag, är lagom, säger Marko Andrén.
Att skola om sig vid 50 års åldern, som är en del av Fredrik Reinfeldts vision, är inte heller något Marko Andrén ser som aktuellt. Kollegan Ann Lindström, som är 43 år, hann utbilda sig till både undersköterska och nätverkstekniker innan hon för fyra år sedan skolade om sig till produktionsplanerare på Tuna Stålrör.
– Fredrik Reinfeldt pratar om att de ska ta enklare jobb när de skolat om sig. Var är de enklare jobben? De finns ju inte ens i dag till de som behöver dem, säger Ann Lindström.