Utvisade - efter åtta år måste de lämna landet

De har jobbat, tagit studenten, skaffat vänner och partners. Efter åtta år i Sverige ser familjen Raba sig som svenskar. Men nu måste de lämna landet.

Hälleforsnäs2016-10-21 07:32

Familjen Raba har bott i Sverige sedan 2008. Ahmed Raba tillsammans med sin fru Ibtisam Othman och barnen Ayman Raba, 26 år, och Sereen Raba, 22 år, flydde Västbanken i Mellanöstern för att hitta en ljusare framtid.

– Vår andra son hade kommit hit två år tidigare och vi ville inte stanna kvar i Palestina. Det är bara krig och elände. Vi hade hört att Sverige var ett bra och humant land, därför sökte vi oss hit, säger Ahmed Raba när han sitter på en bakgård i Flen.

På altanen i trädgården har ett sällskap samlats. Det är familjen Raba och några vänner till de som har kommit för att prata om beslutet de fick förra fredagen från Migrationsverket.

– Vi kom dit klockan tio på förmiddagen och utanför rummet vi blev kallade till stod det väktare, säger Ayman Raba samtidigt som hans far sitter bredvid och skakar på huvudet.

Ansökan för samtliga medlemmar i familjen blev nekade, nu ska de enligt Migrationsverket bli utvisade och måste inom fyra veckor lämna Sverige.

– Vi blev arga. Mamma slog omkring sig, och en dator välte ner på golvet, säger Ayman Raba.

Efter det kom polisen och handfängslade Ayman Raba och Ahmed Raba.

– Ge oss flygbiljetter då, så åker vi nu, sa vi till dem. Men de kan inte skicka oss till Västbanken, för dit får inte alla av oss komma, säger Ahmed Raba.

För familjen har det här hänt förut. Redan 2008 fick de sitt första utvisningsbeslut.

– Förra gången det här hände sa polisen till oss att de inte kan skicka hem oss, säger Sereen Raba.

Anledningen till detta är att Ibtisam Othman inte är medborgare i Staten Palestina, trots att det står att hon är det i beslutet från Migrationsverket. Alla i familjen har också prövats som jordanska medborgare, något som familjen inte är, och blev först utvisade till Jordanien för att de inte enligt Migrationsverket visat upp sannolika skäl att de varit bosatta på Västbanken.

Enligt utvisningsbeskedet de fick från Migrationsverket har familjens medlemmar brustit i att medverka i beslutet om att utvisas från landet trots myndigheternas försök. Efter överklagan och flera diskussioner med myndigheter om verkställandehinder hade det gått sådan lång tid att det beslutet preskriberades och familjen fick ansöka om ny asyl.

– Vi har berättat varför vi inte kan återvända. Lämnat in alla dokument de bett om men de säger att vi inte samarbetat. Samtidigt har de gett oss fullt bidrag för att stanna i Sverige. De ska man endast få om vi samarbetar till fullo med svenska myndigheter, säger Ayman Raba.

I familjen ingår även Ashraf Raba, den äldsta i syskonskaran, men han sitter inte med resten av familjen i dag på bakgården i Flen. Ashraf Raba kom till Sverige något tidigare, i slutet av 2005, han fick också ett utvisningsbeslut som inte kunde verkställas under preskriberingsperioden. Men det som skiljer hans fall från de övriga familjemedlemmarna är att Ashraf Raba i slutet av förra året fick permanent uppehållstillstånd i landet.

– Migrationsverket säger att han har byggt upp ett liv här i Sverige. Men jag förstår inte varför det inte räknas för oss, säger Ayman Raba.

Familjen Raba har enligt myndigheten starkare band till hemlandet än vad de har till Sverige. Men det håller inte familjen med om.

– Jag jobbar här, jag har min flickvän och alla mina kompisar i Sverige, säger Ayman Raba.

Han har nyligen arbetat för Eskilstuna kommun och har haft flera olika arbeten inom vården. Hans syster, Sereen Raba, jobbar på en skola som elevassistent.

– Jag förstår inte hur de kan säga så. Jag jobbar här, för några år sedan stod jag på ett studentflak och firade med mina klasskompisar. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv, berättar hon.

Migrationsverkets anställde som fattade besluten i ärendena vill inte svara på några frågor kring ärendet.

– Jag känner inte till det enskilda ärendet men har förstått att det handlar om en familj i en svår situation. När det gäller ärenden där personer tidigare utvisas och ärendet preskriberats och personen inte medverkat till att självmant lämna Sverige påverkar det bedömningen av den nya ansökan om uppehållstillstånd. Men inte i den del som gäller om personen har ett skyddsbehov, har man det får man asyl, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Enligt honom gäller det också rent generellt att en person som aktivt försökt att återvända, det vill säga medverkat till att avvisnings- eller utvisningsbeslutet verkställs, kan få uppehållstillstånd när beslutet inte längre gäller.

– Familjen har inte hållit sig gömda, de har bott på samma adress i Hälleforsnäs och hela tiden varit i kontakt med myndigheter under perioden de sökt asyl. Då har de medverkat i beslutet och efter så lång tid som nu har gått borde myndigheterna se att familjen inte kan återvända, säger advokaten Henric Källén som har tagit över familjens ärenden.

Han har arbetat med asylärenden sedan 1992 och tycker att det här ärendet sticker ut i mängden.

– Det är ett komplicerat fall där myndigheter har rört till det något oerhört. Medborgarskap har blandats ihop och familjen har prövats med fel nationalitet, säger han och fortsätter:

– Men när de får avslag är det i sak ett riktigt beslut. Men problemet är att det är i princip omöjligt att verkställa.

Hur ser du på möjligheterna för familjen att få uppehållstillstånd?

– De borde få stanna. Den äldre brodern som har fått uppehållstillstånd har gjort precis samma sak som familjen. Med undantag att han åkte ner till Jordanien med blev nekad inträde och åkte sedan tillbaka till Sverige. Myndigheter kan inte kräva det av resterande medlemmar i familjen, det vore bara fånigt.

Familjen har överklagat beslutet och väntar nu på svar från Migrationsdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!