Hälleforsnäs-vargarna har blivit föräldrar

Vargparet i det nya Hälleforsnäs-reviret Ulva har fått valpar. Nu har Länsstyrelsen bekräftat föryngringen genom DNA-spår. "Är man i naturen så kan man få se fyra vargar", konstaterar rovdjursinventeraren Staffan Claesson.

Efter en DNA-analys kan Staffan Claesson på Länsstyrelsen konstatera att vargparet i Hälleforsnäs har fått en valp – men enligt bilder från en privatperson ska det finnas två. "Vi utgår från det men måste säkra föryngringen genom vissa kriterier", säger han till tidningen.

Efter en DNA-analys kan Staffan Claesson på Länsstyrelsen konstatera att vargparet i Hälleforsnäs har fått en valp – men enligt bilder från en privatperson ska det finnas två. "Vi utgår från det men måste säkra föryngringen genom vissa kriterier", säger han till tidningen.

Foto: Privatperson via Länsstyrelsen i Södermanland, Matilda Lantz

Hälleforsnäs2023-01-14 06:58

Knappt ett år har gått sedan Hälleforsnäs fick sitt vargrevir, Ulva. Nu står det klart att reviret har vuxit – vargparet har blivit föräldrar.

– Vi har säkrat spår efter en valp, en hane, säger Staffan Claesson på Länsstyrelsen i Sörmland.

Redan i slutet av sommaren fick Länsstyrelsen ta del av en bild, som en privatperson har tagit i området, där två valpar syns. Men reglerna säger att föryngringen måste säkerställas under inventeringsperioden. Tack vare nytagna DNA-prov från avföring kan man nu vara säker på saken.

Däremot är det inte säkert att samtliga vuxna vargar som gick i området förra året är kvar. Förutom föräldraparet fanns en tredje varg som drabbades av rävskabb.

– Jag vet inte om den lever i dag. Den har inte fastnat på bild under sommaren. Antingen har den dött av sjukdomen eller så har den kanske gått tillbaka till sin ursprungsflock i Ärla, säger han.

undefined
Hur föryngringen påverkar allmänheten? Framför allt genom att det är än mer sannolikt att man får syn på djuren. "Det finns möjlighet eller risk eller chans att man möter fyra vargar när man är ute och går eller sitter på älgpass eller är ute och campar eller vad man gör. I naturen kan man få se fyra vargar", konstaterar Staffan Claesson.

Vargvalpen vars DNA säkrades i en spårning strax innan jul bedöms vara född i april eller maj förra året och har därmed hunnit växa sig stor vid det här laget.

– Nu äter den som en vuxen varg så det går så klart åt mer mat, säger Claesson.

Att stöta på tre, eller eventuellt fyra, stora vargar kan kännas skrämmande och Claesson tipsar om att man kan göra lite väsen av sig när man vistas i skog och mark, för att skrämma bort de rovdjur som skulle kunna befinna sig i närheten om man känner sig orolig.

– Vi får ofta frågan om vad man ska göra om man känner sig rädd, och den är berättigad eftersom att många känner den här rädslan.

– Om du ser en varg och tycker att det är obehagligt så tjoa, vissla och sjung. Gör dig hörd. Vänd och gå där ifrån.

undefined
De två valparna i Hälleforsnäsreviret Ulva antas vara födda i april eller maj i fjol och är därmed stora vid det här laget.

De senaste två månaderna har två misstänkta händelser kopplade till jakthundar rapporterats in till Länsstyrelsen. Vid det ena tillfället fick en hund rivskador på ett bakben som skulle kunna vara orsakade av en varg.

– Vi har varken kunnat bekräfta eller dementera det, säger Claesson.

Den andra händelsen gäller en hund som drev i skogen och sedan tystnade, under jakt. När den kom tillbaka till husse igen upptäcktes även stora spår i snön och Claesson ringdes dit och bekräftade misstanken: den hade blivit förföljd av en varg.

– Man såg var hunden hade sprungit och så såg man att två vargar hade kommit på vägen en bit bort och sedan vikt av in och följt i hundens spår. Men det hände ingenting med hunden.

Det är omöjligt att säga om de sprang direkt efter hunden eller om de kom flera minuter efter.

undefined
Staffan Claesson arbetar med rovdjursinventering för Länsstyrelsen i Sörmland.

Ett alternativ för jägare som är oroliga är att köpa in en skyddsväst med vargstål.

– I den sitter piggar som gör att det gör ont om man biter hunden, tanken är att de ska lära sig att "aj, det gick ont att bita i en hund" precis som att djur kan veta att det gör ont att gå emot en eltråd.

Västen kostar ett par tusenlappar, men Länsstyrelsen betalar en del av summan om de bedömer att man bor eller jagar i ett riskområde.

Arbetet med rovdjursinventering pågår från oktober till mars och är till viss del beroende av allmänhetens bidrag.

– Vi är jättetacksamma för allt vi får in och försöker verkligen arbeta tillsammans med allmänheten.

Via sajten och appen Skandobs kan vem som helst registrera sina observationer.

– Vi ser att det är många förstagångs-rapporterare, så det känns som att fler har fått koll på det här och vill bidra. Det tycker vi är toppen!

Reviret Ulva

Våren 2022 meddelade Länsstyrelsen Södermanland att ett nytt vargrevir har bildats i närheten av Hälleforsnäs. 

Dess exakta omfattning är inte säkerställt, men det sträcker sig åtminstone mellan bruksorten i Flens kommun och Bälgviken i Eskilstuna kommun.

Det vuxna vargparet i Ulva kommer ursprungligen från Sjunda- respektive Ärlareviret.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!