Hans Ahnstrand

Julita har mist en av sina mest välkända profiler, Hans Ahnstrand på Berga har avlidit efter en period av sviktande hälsa.

6 mars 2019 16:10

Hans föddes i hjärtat av Stockholm, intill Hötorget men familjen flyttade efter några år till ett småhus i Bromma där Hans växte upp tillsammans med fem bröder.

Hans starka sociala engagemang fanns med redan från unga år och ledde till arbete på Konradsbergs och Beckomberga sjukhus. När han började arbeta som väktare i ett problemområde i Sundbyberg på 1970-talet mötte han många ungdomar med svåra hemförhållanden. Detta ledde till ett starkt och långvarigt engagemang för dessa unga. Han startade en rad framgångsrika aktiviteter i samarbete med skolan för att skapa ett alternativ till deras ofta destruktiva fritid. Han hade själv varit hårt utsatt för mobbning under uppväxtåren och hade stark empati för dessa maskrosbarn. Bland annat utvecklade han flera grupper i fotografering och framkallning. Vid ett annat tillfälle drog han igång en av landets första ungdomslag i baseball och for med laget till en turnering i Nederländerna.

Efter faderns pensionering på 1970-talet flyttade föräldrarna till Väsby i Julita och det var vid sitt första besök där som Hans Ahnstrand blev blixtförälskad i trakten. Detta ledde till att han i många år hyrde torpet Kilstugan under Julita gård. Till den lilla stugan tog han varje sommar, på uppdrag av Sundbybergs kommun, emot de förortsungdomar han hade kontakt med. Många av dessa har därefter ständigt återkommit till Hans och visat sin tacksamhet över den livsavgörande insats han gjorde för dem.

Till slut valde Hans att permanent bosätta sig i Julita och fick arbete på Nordiska museet. Hans bror Gunnar fanns då redan på plats som ansvarig för bokbinderiet och där kom även Hans att arbeta när han inte deltog i anläggandet av kilometerlånga gärdsgårdar. När hembygdsföreningen startade sin torpinventering behövdes också bilder på alla de hundratals hus som fanns runt om i socknen. Hans anmälde sig för uppdraget och på sin flakmoped med sin hund på flaket genomfor han sedan Julita på längden och tvären i många år. I dag finns resultatet i ett tiotal tjocka pärmar i föreningens arkiv.

Även efter Hans yrkesverksamma tid fortsatte hans sociala engagemang genom regelbundna hembesök hos människor som inte hade något större umgänge. Hans var alltid välkommen när han knackade på.

Som en liten kuriositet har det visat sig att stockholmaren som för nära 50 år sedan förälskade sig i Öljarbygden visade sig ha delar av sina rötter just här. Hans Ahnstrand hade Mattias Palbitzki, grundaren till en 200-årig dynasti ägare till Julita gård, som sin anfader tio generationer tillbaka. Vi är många som kommer att sakna denne blygsamme hjälte och engagerade medmänniska.

Leif Thegle

för Julita hembygdsförening

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rosel Jern