Barnen i Bullerbyn, Mamma Mu, Muminfamiljen och många andra skapar julstämning tillsammans med berättelser om mystiska slott, pinsamma fjällresor och pimpelfiske i skön natur. Här är massor av lästips i juletid:
"Dom där timmarna när man går och väntar på julklapparna, det är sånt man blir gråhårig av, sa Lasse". Jo, julförberedelserna i Bullerbyn är många och i klassiska bilderboken "Jul i Bullerbyn" får vi följa hela proceduren, från när julkärvarna kommer på plats till juldagens stora kalas. Ilon Wikland, som den 26 november på Augustgalan tilldelas Svenska förläggareföreningens nya hederspris, skapar total julstämning med sina bilder på Bullerbybarnen. Och visst hör man liksom Astrid Lindgrens röst i huvudet när man läser? Rabén & Sjögren.
Julmys på hög nivå blir det i "Snöstorm och kanelhjärtan", där Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Jesper Tillberg och Camilla Lagerqvist har skrivit varsin berättelse med jultema som tar avstamp i ett kafé i ett gammalt stationshus. En olycka när en långtradare med julklappar kör av vägen leder till att människor av olika anledningar samlas i stationshuset. Läsaren får möta fyra personer, Ellie, Appi, Daniel och Kalle, i lika många noveller med romantik och lite övernaturligt. För ungdomar/unga vuxna. B. Wahlströms.
Författaren Ann-Helén Laestadius mottog Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för två år sedan med ”Tio över ett”. ”Pimpelfiske” är hennes första bilderbok som hon har skapat tillsammans med Jessika Berglund. Bokens bilder förmedlar kyla och karghet, men också samhörighet och den där härliga känslan som kommer när man gör något tillsammans. Boken utspelar sig långt norrut i landet där Malte ska fiska med sin mormor och morfar. Det är första gången som han pimpelfiskar och det blir en spännande dag med skoterresa till sjön. Det dröjer inte länge innan Malte har fått napp, en röding, men Malte är kanske inte alltför sugen på att låta firren bli middag. ”Pimpelfiske” är en lärorik berättelse förlagd till en rofylld miljö. Lilla Piratförlaget.
Det är tur att katten Fransson har sin varma, stickade tröja. För i kartongen där han bor är det kallt och vintern har kommit till den lilla staden. Men så händer det förfärliga. När katten Fransson är på promenad repar tröjan upp sig och kvar finns bara en tråd. Så börjar någon rycka i garntråden! Fransson följer tråden tillbaka, genom hus och över tak, och finner något riktigt fint i andra änden. ”Jultröjan” av Cecilia Heikkilä måste vara julens mest hjärtevärmande bilderbok. Man känner så mycket med den stackars katten och Heikkilä lyckas skapa både kyla och värme i sina bilder där alla andra djur förbereder julfirandet i gemenskap medan Fransson hamnar i en förtvivlad situation. Läs, titta och njut. Bonnier Carlsen.
Finns det någon som inte stirrar ut i grådasket så här års och drömmer sig bort till något ljusare? I sjuttonde boken om Mamma Mu och Kråkan får Jujja Wieslanders älskade ko låtsas att hon sitter i sitt klätterträd bland bladen när hon i själva verket sitter i det nakna trädet medan snön vräker ner. Hon låtsas att hon äter glass när hon i själva verket slickar på en istapp. Kråkan är med, med sin skeptiska men nyfikna inställning till Mamma Mus alla upptåg. Låtsasleken är den bästa leken och i ”Mamma Mu låtsas” går Sven Nordqvist loss med liv och lust i kontrasterna mellan vinter och sommar. Det går inte att bli annat än på gott humör av de två genialiska barnboksförfattarnas samarbete. Rabén & Sjögren
Lite science fiction, lite Karlsson på taket men först och främst en helt egen julhistoria bjuder Ingelin Angerborn och Per Gustavsson på i ”En klurig jul”, en julsaga i 24 kapitel. Den handlar om Rutan som är ensam sedan hennes vän och granne Elsa flyttat. I takt med nedräkningen till jul, med allt pyssel och all matlagning, börjar mystiska saker hända. Det visar sig att Rutans familj har fått en inneboende som är långt, långt hemifrån, som är blå och som kan göra sig osynlig. Hur ska det gå? Ska Rutans önskejulklapp om en kompis bli sann? Den som läser ända fram till julafton får se. ”En klurig jul” är en varm, inkluderande adventsbok som lyfter fram andra värden än pengar och julhets. Rabén & Sjögren.
Allt verkar mycket roligare ur ett barns perspektiv. När är man till exempel så nära marken att man noterar alla spår som finns där? När Bruno åker pulka hem från förskolan missar han ingenting av det som nyss har skett i den nyfallna snön. Hundspår, tantspår, fågelspår och bilspår, inget går honom förbi. ”Bruno åker pulka” av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä är en pärla till pekbok som ingår i en serie om Bruno. Heikkiläs frostigt blå bilder skapar ett sug efter de fina vinterdagarna när det biter i näsan och knarrar under skorna. Rabén & Sjögren.
Förra året kom "Maja och jullovsmysteriet", en ungdomsroman av Anna-Carin Collin med mycket mystik i juletid. Alldeles före julhelgen får snart 11-åriga Maja som bor i Stockholms innerstad veta att flyttlasset ska gå. Majas pappa har plötsligt fått ärva ett slott och dit ska hela familjen flytta. Det visar sig att slottet är fullt av mystiska ljud och oförklarliga saker händer. Det blir en jul som Maja sent ska glömma. B. Wahlströms.
Ottilia, även kallad Otto, är tillbaka, den här gången i pisterna. Eller i varje fall i närheten av dem. Hon lyckas åtminstone fastna i bygelliften när skolan från Lidingö drar på fjällresa. Systrarna och författarna Abbe Wahlquist och Marie Hammar släppte i somras första boken om 13-åriga Ottilia som flyttat från Östergötland till Lidingö där alla tycks heta Filippa eller Carl. ”Rutiga byxor funkar inte här” hette ettan, och nu kommer ”Vintersport går bort”. Den är något pladdrig, men ändå högst passande läsning för alla som känner sig ständigt bortgjorda. Otto är bra på att hamna i pinsamma situationer, men också på att ta sig ur dem med humor och en axelryckning. Perfekt läsning för den som är i starten av sina tonår. Rabén & Sjögren.
Nu får vi en titt in i både Astrid Lindgrens och Disneys jular, och då behövs även en dos Mumindalen. Tove Jansson skrev ”Granen” som nyutkomna ”Julen kommer till Mumindalen” baseras på för trekvarts sekel sedan. Nu får den nytt liv av författarna Alex Haridi och Cecilia Davidsson och konstnären Filippa Widlund. Den handlar om när Hemulen kommer och stör vintersömnen för Muminfamiljen när julen står för dörren. Familjen närmar sig högtiden med lite försiktighet, men firar ändå jul på sitt eget vis. Bonnier Carlsen.