Ramarna för samhällsbyggnadskontorets åttonde pepparkakshustävling var enkla. Allt ska gå att äta, vara mest av pepparkaksdeg, rymmas på en bakplåt och följa årets tema: Ny lya – bo på nya sätt.

Ovanligt många byggen, sju, har lämnats in. Vissa enheter har dragit till Mars, men de flesta är kvar här hemma.

Två bidrag har slutna klimatsystem, varav ledningskontorets har kak-solceller, sega elbilar och en skumtomte på elcykel, under en kupol av gelatinblad.

Artikelbild

| Pepparkakshuskreativiten är stor även i Mariefred, där entusiasten Rebecca Juslin på egen hand skapat Slottspaviljongen, restaurangen i Lottenlund.

Ska vi tolka det här med inkapslade boendeformer som en ny kommunal vision?

– Haha. Nej, vi ska inte ändra våra nuvarande visioner och översiktsplaner, säger samhällsbyggnadschef Marie Jonsson.

"Fler tomtar vill ha nånstans att bo och tomtkön är lång, därför måste vi bygga bostäder på helt nya platser och på helt nya sätt!", stod det i inbjudan från strategienheten, fjolårets vinnare som traditionsenligt fått välja tema.

I Waterworld flyter ett pepparkakshus på skumpontoner, med blått vatten och gröna takodlingar av färgade kokosflingor. 

Artikelbild

| Den sociala hållbarhetskoordinatorn Anders Härnbro och samhällsbyggnadschef Marie Jonsson vid sina enheters visioner om en framtid på vatten och i slutna klimatbubblor.

Får vi se boende på Mälaren i framtiden?

Den sociala hållbarhetskoordinatorn Anders Härnbro skrattar.

Artikelbild

| Med socker, grillkrydda och paprikapulver skapades Marsröd sand, där en av kart- och mätkontorets utsättare placerar ut nya hem och växthus. Bakom raketen iakttar marsianer i, såklart, marsipan.

– Nja, vi ska nog inte fördjupa oss i just läget. Vi tänkte mer att det vore roligt att bygga på vatten i stället för på land.

Ett bidrag har lånat inspiration av Sagan om ringen, medan en vision om en zombieapokalyps går helt under jord. Medan blodtörstiga varelser hasar fram ovan mark, huserar tomtar, marsipangrisar och söta fiskar i trygga underjordiska bunkrar.

Artikelbild

| På Mars bor tomten i ett pepparkakshus i ett slutet, snövitt, klimatsystem av gelatinblad, medan marmeladgröna utomjordingar med stela ben kikar in.

Husbyggarna är noga med att påpeka att allt görs utanför arbetstid. Byggena görs på fritiden och röstar gör de på fikaraster. Vinnarna utses den 17 december.

 

Artikelbild

| Ett halvt underjordiskt hobbithus av organiska material och former kräver små investeringar, ger liten miljöpåverkan och byggs snabbt. "Vi la nog tio minuter", säger planarkitekt Daniel Quick.

En annan som konstruerar kreativa pepparkakshus är Mariefredsbon Rebecca Juslin. För andra året i rad har hon skapat en skalenlig modell av Slottspaviljongen, restaurangen vid Lottenlund i Mariefred.

– Jag har förstorat byggnadens ritningar och utifrån dem bakat ut de olika delarna. Taket har varit svårast att få ihop, det är inte ett slätt tak utan har olika vinklar. Men jag tycker att jag fick till det bra, säger hon, byggnadsingenjören som numera arbetar med förvaltning och service av Region Sörmlands fastigheter.

Artikelbild

| Ovan jord: brända träd och blodtörstiga zombier. Under jord: Tomtemys framför teven, söta grisar och sura fiskar. När apokalypsen kommer krävs nya sätt att bo och leva.

Bygget av Slottspaviljongen har tagit totalt 35 timmar, uppskattar Rebecca Juslin. Att anpassa ritningarna tar längst tid. När de väl är klara kvarstår ungefär åtta timmar till ett helt färdigt hus.

Det är en helt vanlig, hemgjord pepparkaksdeg som bildar väggar, tak och andra delar i bygget. Smält socker och kristyr fogar allt samman.

Artikelbild

| Rebecca Juslin, pepparkakshuskonstruktör från Mariefred.

– Jag använder bara ätbara grejer, det tycker jag är lite av grejen. Fönsterglasen i det här huset är gelatinblad. Det ska gå att göra rutor av karamell, också. Det ska jag nog prova när vi ska baka familjens eget pepparkakshus hemma den 21 december.

Det blir minst två pepparkakshus per år för Rebecca Juslin. Tidigare år har hon fått i uppdrag att skapa Gripsholms värdshus och en större privat villa i Mariefred. Sitt eget hus har hon aldrig bakat.

Artikelbild

| Ett annat av Rebecca Juslins pepparkakshus från i år. Ytterligare ett bygge ska uppföras innan säsongen är slut, den 21 december ska familjen baka ett gemensamt hus.

– Nej, det är så tråkigt. Det är bara ett helt vanligt hus, det skulle inte bli någon utmaning, säger hon och visar i stället en bild på ett annat hus hon bakat i år – ett runt lusthus med dekorativt spröjsade fönster och veckat tak.

– Det är jätteroligt med pepparkakshus. När man har alla delar framför sig och börjar bygga ihop dem och märker att allt passar... det är häftigt!