Här sätts spaden i backen – för nya hyresrätter

En grävmaskin mumsade på måndagseftermiddagen i sig resterna av en parkering på Läroverksgatan. Här byggs yteffektiva lägenheter åt KFAB.

6 april 2020 18:16

Det är dags för byggstart för KFAB:s 29 lägenheter på Läroverksgatan 8 D, mitt emot Tallåsskolan. Ordförande Fredrik Olovsson (S) greppar spaden och öser några skopor grus för att symbolisera att arbetet drar igång. Samtidigt har entreprenören Tegelstaden bygg smygstartat lite och en grävmaskin tar sig några rejäla tuggor av den gamla parkeringsplatsen.

– Det känns otroligt positivt att vara med och bygga i dessa tider. När vi visade upp ungdomsboendet här intill, var det många äldre som också ville bo så, säger Fredrik Olovsson.

Den gamla hederliga spaden får även symbolisera att huset byggs i miljöklass "silver". KFAB:s skolor och ålderdomshem har tidigare byggts miljöklassat, men det här blir det första bostadshuset.

– Det känns kul att få vara med och bygga en miljöbyggnad åt KFAB. Det är 15 olika kriterier som ska uppfyllas, säger Manfred Östergren, projektledare på Tegelstaden bygg.

Lägenheterna är små till ytan, dels för att få statsbidrag, men också för att hålla ned hyreskostnaderna. Som exempel är fyrarummarna endast 68 kvadratmeter stora. 

– Vi bidrar med små lägenheter vilket vi inte har i dag, men vi tror att det är efterfrågan på dem, säger Fredrik Olovsson. 

Ettorna är på 35 kvadrat vilken är den maximala storleken för investeringsstödet på 4 800 kronor per kvadratmeter. Till tre av dem ges ungdomar förtur, en intresselista har redan upprättats. Inflyttning beräknas ske hösten 2021.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud