Historiska fynd i solcellsparken – arkeolog exalterad

"Det är superintressanta fynd i en jättespännande bygd." Arkeologen Ingeborg Svensson erkänner att hon är exalterad efter det veckolånga besöket i Näsbyholm i slutet av april, då utredningar genomfördes i vad som ska bli landets största solcellspark.

Längst till höger på fältet vid Näsbyholm har fornlämningar hittats. Det berättar Ingeborg Svensson som gjorde en arkelogisk utredning tillsammans med kollegan Patrik Gustafsson Gillbrand. Duon hittade 17 eldhärdar, troligen från vikingatid.

Längst till höger på fältet vid Näsbyholm har fornlämningar hittats. Det berättar Ingeborg Svensson som gjorde en arkelogisk utredning tillsammans med kollegan Patrik Gustafsson Gillbrand. Duon hittade 17 eldhärdar, troligen från vikingatid.

Foto: Lars Kilström/Sörmlands arkelogi

Härad2020-05-11 06:05

Sörmlands arkeologi AB, som representerades av Ingeborg Svensson och kollegan Patrik Gustafsson Gillbrand, har gått ut med att det i den nordvästra delen av åkermarken mellan Strängnäs och Härad – som just nu omvandlas till solcellspark – dök upp 17 eldhärdar och ett hängbryne i skiffer upp.

– Fynden gjordes cirka 30–40 centimeter ner i jorden, berättar Ingeborg Svensson.

Av länsstyrelsen hade arkeologerna fått i uppdrag att titta på tre specifika ytor i det aktuella området.

– All mark är inte intressant eftersom det bitvis handlar om gammal sjöbotten. Det är en havsvik som gått in där under yngre järnålder, alltså vikingatid.

I anslutning till åkermarken finns Gökstenen, vilken är känd sedan 1600-talet och är ett försök att efterlikna Sigurdsristningen i Sundbyholm, berättar Ingeborg Svensson.

– Strängnäs med omnejd är väldigt intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Hon och kollegan grävde alltså fram inte mindre än 17 härdar på rad. Eldstäderna var runda till formen och låg på cirka tre meters avstånd, med ett undantag.

"Raden av härdar sträcker sig i nordväst–sydostlig riktning och den sammanlagda sträckan uppgår till cirka 60 meter", har arkeologerna registrerat på Fornsök som administreras av Riksantikvarieämbetet.

– Det som verkligen är superintressant är att härdarna ligger i en lång rad med ett litet större mellanrum mitt i. Kan det tyda på en ingång? Vi vet väldigt lite ännu så länge. Kanske är detta en fornlämning från Vendeltiden (550–793 efter kristus, reds. anm.) redan?

Ytan, som är på totalt 116 gånger 55 meter, rubriceras som boplatsområde.

– Det var vad som passade bäst i dagsläget, vi skulle behöva återvända och göra undersökningar innan vi kan fastslå om det rör sig om en permanent bosättning, förklarar Ingeborg Svensson.

– Länsstyrelsen är underrättad om vad vi hittade, så bollen ligger där nu. Jag vet inte hur de tänker sig. Även Strängnäs kommun lär bli inblandad.

Hur exalterad är du på en skala 1–10?

– Jag skulle nog säga 8, och då har jag ändå varit arkeolog i 23 år.

Ett hängbryne i skiffer påträffades också i anslutning till härdarna.

Redskapet, som kan ha använts för att slipa metaller, är cirka sex centimeter långt, 1,5 centimeter brett och 1 centimeter tjockt.

Karta: Näsbyholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!