Arsenalen klarar sig undan nedläggning – till årsskiftet

Nedläggningshotade militärhistoriska museet Arsenalen har fått en tillfällig andningspaus. Avtalet mellan museet och Statens försvarshistoriska museer har förlängts till årsskiftet – men den stora knäckfrågan är fortfarande olöst.

Stefan Karlsson, museichef på Arsenalen, är glad över att avtalet förlängts men tror att det behövs ännu mera tid för att hitta en hållbar lösning.

Stefan Karlsson, museichef på Arsenalen, är glad över att avtalet förlängts men tror att det behövs ännu mera tid för att hitta en hållbar lösning.

Foto: Anna Hübsch

Härad2024-07-02 17:15

Nyheten i korthet

  • Det militärhistoriska museet Arsenalen i Härad, hotat av nedläggning, får en tillfällig paus då avtalet med Statens försvarshistoriska museer förlängs till årsskiftet.
  • Den stora frågan kvarstår dock: Vem ska ansvara för vapenlicenserna för museets 86 militärfordon med vapen, något som kan leda till straffrättsligt ansvar för stiftelsens styrelsemedlemmar.
  • Staten föreslår att Arsenalen själva skaffar licens och försäkring för fordon och vapen, med staten täckande licenskostnaderna och museet försäkringskostnaderna – en kostnad på cirka 150 000 kronor per år för museet.

Tidningen har tidigare skrivit om museet Arsenalen i Härad och risken för en eventuell nedläggning. För att kunna hitta en lösning som fungerar för alla parter har avtalet mellan Statens försvarshistoriska museer och Arsenalen nu förlängts.

Museet Arsenalen är ett populärt utflyktsmål som har 25 – 30 000 besökare per år. En eventuell nedläggning skulle innebära att föremål som väger över 3 000 ton skulle behöva flyttas.

undefined
Stefan Karlsson, museichef på Arsenalen, är glad över att avtalet förlängts men tror att det behövs ännu mera tid för att hitta en hållbar lösning.

 – Grundtanken för museet, som startade för tio år sedan, var ett samarbete mellan oss och staten – att vi förvarar och visar upp deras samling av militärfordon. Nu vill de ändra på grundförutsättningarna och de vill att fordonen ska lånas ut istället, säger museichef Stefan Karlsson.

Vapenlicensen är den stora frågan i denna eventuella förändring. Arsenalen har 345 militärfordon varav 86 har någon form av vapen och det faktum att museet drivs av stiftelsen Södermanlands militärhistoriska samlingar skapar komplikationer då varje enskild styrelseledamot blir lika straffrättsligt ansvarig.

undefined
Ett utav de många militärfordon som finns på museet Arsenalen.

– Om man till exempel skulle råka skriva fel nummer på en inventarie kan en polisutredning startas som gör att styrelseledamöterna blir lika ansvariga och misstänkta för vapenbrott. Kanske till och med grovt vapenbrott beroende på vart det hamnar i skalan. Det är en risk som inte fanns från början. Vi är öppna för olika förslag men inte just detta, säger Stefan Karlsson.

Det alternativ som staten just nu ser som det enda möjliga är att Arsenalen själva behöver försäkra och skaffa vapenlicens för fordon och vapen. Staten skulle i så fall betala för eventuella licenskostnader och museet för försäkringskostnaderna.

Vad skulle försäkringskostnaderna bli för er?

– Ungefär 150 000 kronor skulle det kosta per år i försäkringspremie, säger Stefan Karlsson.

Vad hoppas du kommer att hända?

– Min förhoppning är att man tar till sig det här och förstår att vi behöver hitta ett sätt som gör det här långsiktigt hållbart. Jag har också en förståelse för att det kan ta flera år att hitta en lösning och att det tillfälliga avtalet förlängs. Alla har sagt att de vill att museet ska finnas kvar. Men inte till vilket pris som helst, inte om det innebär en risk att hamna i fängelse säger Stefan Karlsson avslutningsvis.

undefined
Grundtanken var att Arsenalen förvarar och visar upp SFHM:s samling av militärfordon. Nu vill de ändra förutsättningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!