Liksom på många andra håll i länet har flera skogsområden i Strängnäs angripits av granbarkborre. Den lilla skalbaggen dyker upp i cykler under varma somrar och borrar sig in i granens stam, lägger ägg och tar så småningom död på trädet.
Kommunen har varit ute och inventerat marken i Härad för att se hur mycket som ska avverkas. Det är två områden som berörs. De aktuella ytorna är inkilade mellan skogspartier som ägs av privata skogsägare.
– Det är både angripna träd och träd som står i närheten av dem som ska tas ner. Sett till hela skogen är det väldigt lite som ska tas bort, säger Peter Nyström, markförvaltare på Strängnäs kommun.
I samband med fällningen av barkborredrabbad gran passar kommunen även på att avverka andra träd.
– Vi säljer virket vidare så att vi får någon slags förtjänst på det vi gör. Vi ser också över skogen och förbereder för nästa avverkningsperiod som ligger 40-50 år framåt i tiden.
Även angripna träd går att sälja, men till lägre pris. Stammarna kan till exempel användas till brännved.
– Arbetet påbörjas tidigast i slutet av mars då marken är mer torr och stabil.
Granbarkborren är fruktad i kommersiell skog men i kommunens naturreservat kan angripna granar normalt lämnas kvar eftersom andra arter gynnas av den döda veden.
– De träd som riskerar att falla ner över vägar och stigar tas ner av säkerhetsskäl men resten låter man oftast vara, säger Beatrice Svensson Lindius, Strängnäs kommunekolog.