Att det arabiska fullblodet är en allround-häst märks tydligt på programmet för tävlingarna på Näsbyholm den 17–19 juli. Grenarna spretar från klassisk dressyr, hoppning och körning till flertalet westerngrenar och andra fartfyllda tävlingsmoment.
Hästrasen är en av världens äldsta. Med sin historia som beduinernas ökenhäst, är araben överlägsen andra raser i distansridning.
– Den är extremt uthållig, tålig och stark efter att ha gått långa sträckor i öknen. Men det som är typiskt för araben är att den har en bredd. Samma häst kan delta i flera olika grenar och ändå göra det bra. Det är en intelligent och klok häst, säger Michael Fejér, ordförande för Arabhästen i sporten, som står bakom helgens tävlingar.
Drygt 60 ekipage är anmälda, men många ställer upp i flera grenar och klasser vilket gör att antalet starter räknas till omkring 330. Deltagarna kommer från allt från Umeå-trakterna i norr till Ystad i söder, flera startande är dessutom från Danmark.
Lena Scheer från Mariefred och hennes nioåriga valack Japrize utgör ett av ekipagen, som ska tävla i en lättare dressyrklass.
– Jag har haft honom sedan han var föl, säger Lena Scheer och berättar hur hon som 13-åring kom i kontakt med Japrizes mamma, Jezina.
– Hon var en inlånad häst i stallet där jag brukade hålla till, i Dunker utanför Malmköping. Sedan blev hon skadad och ägarna tänkte inte ha kvar henne. Då gick vi in och köpte henne, säger hon och klappar om den gyllenbruna avkomman kärleksfullt.
Lena Scheer och Japrize har tävlat tillsammans i fem år, men inte regelbundet. Just nu finns det inte ett överflöd av tid till ridning för Lena Scheer, som är mamma till en treårig tjej. Hon tror inte på några höga placeringar i dressyren, som hon rider på fredagen, men hoppas att det ska gå så bra som möjligt. Hon är också förväntansfull inför den utställning som alla hästar deltar i.
– Jag har aldrig fått honom bedömd tidigare så det ska bli roligt att höra vad de säger, säger hon.
Den arabiska hästen beskrivs ofta som vacker.
– Det anser de allra flesta. Den har en skönhet och elegans som man lägger märke till direkt, säger Michael Fejér och syftar på det smäckra huvudet, den välvda halsen, korta ryggen och höga svansen.
Det är bara fullblodsaraber som deltar i tävlingarna, även arabkorsningar är inbjudna men de bedöms inte.