Inget kantarellår men mycket svamp ändå

Efter en varm, torr sommar är det ändå svampsäsong. Ingrid Karlsson från Strängnäs svampklubb tog med tidningen på en skogstur.

Härad2014-09-04 15:45

Det har varit ont om kantareller i sommar, men desto rikligare är det med karljohan. Det vittnar Ingrid Karlssons uppdukade svampbuffé om, hemma i Härad.

– Det är extremt mycket i år. Så är det med alla soppar, säger hon och gissar att det är gynnsamma väderförhållanden som gör att de knubbiga delikatesserna växer som, ja, just svampar ur jorden.

– Och stolt fjällskivling! För ett par dagar sedan hittade jag 54 stycken på ett fyra–fem kvadratmeter stort område. Jag fick lämna 22 stycken för jag kunde inte bära alla, men dem gick jag och hämtade dagen därpå.

Ingrid Karlsson och hennes föreningskamrater inom Strängnäs svampklubb, en grupp inom Naturskyddsföreningens lokala krets, kommer att finnas på plats på Multeum på måndag. Då kan Strängnäsborna ta med sig svampar som de har plockat för att få hjälp med artbestämningen. Men Naturskyddsföreningen kommer också att ha med sig olika svampar till en utställning. De ska plockas under en exkursion i morgon, som allmänheten är välkommen att delta i.

Just nu vårdas ett tiotal personer runt om i landet efter att ha drabbats av svåra svampförgiftningar, orsakade av framför vit flugsvamp. Den är lätt att förväxla med den lökfotade snöbollschampinjonen.

– Champinjonen är lite rosa i färgen, det är aldrig den vita flugsvampen. Flugsvampen har en helt vit hatt och helt vita skivor, säger Ingrid Karlsson.

Andra kännetecken hos den vita flugsvampen är strumpan längst ned på foten, som champinjonen saknar. Båda sorterna kan dock ha en ring högt upp på stammen, under hatten. Men den som inte kan sina svampar ska avstå från att plocka dem, är Ingrid Karlssons råd.

– Chansa aldrig. Man kan försöka lära sig en svampart per år om man vill plocka något annat än bara kantareller.

Hennes egen favorit är den rödgula trumpetsvampen, som kommer lite senare under säsongen. Men hon plockar många sorters matsvamp och har några knep att dela med sig av.

Riskor känns lätt igen på att de "blöder" när de bryts isär. Kremlor däremot är torrare i sin konsistens och går lätt att bryta. Hon visar på en mandelkremla, som har skivor som ser ut som mandelflarn under sin hatt. Den smakar lite nötigt, upplyser hon om medan hon tuggar på en bit av svampens hatt. Ingrid Karlsson spottar ut och nyper en vindruva från klasen i svampkorgen.

– Jag har alltid med mig något att tugga på, vindruvor eller äpplen. Det kan vara bra att få bort svampsmaken ur munnen om man ska smaka på många olika sorters svampar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om