Sedan nedläggningen av regementet P10 i Strängnäs har antalet skjutdagar på Försvarets skjutfält vid Härad ökat med ungefär 30 stycken från 80 till drygt 110.
- Men i stort har verksamheten minskat sedan P10 lades ner, säger Håkan Karlsson, skjutfältschef.
I vintras tog Strängnäs kommun fram en plan för hur man ska arbeta för att få bort Härads skjutfält.
- Härads skjutfält är inte förenligt med Strängnäs kommuns expansion. Jag har full förståelse för att Försvaret behöver skjutfält. Jag tror att det är väldigt viktigt att ha ett starkt och modernt försvar. Men det finns mycket mark i Sverige som håller över tid och det gör inte det här skjutfältet, säger kommunalråd Jens Persson (C) som skrivit till Generalläkaren och inte vill att tillsynsmyndigheten ska godkänna Försvarsmaktens ansökan.
Att frågan blivit aktuell nu beror alltså på att Försvarsmakten vill använda en större del skarp finkalibrig ammunition vid övningar på Härads skjutfält än miljötillståndet tillåter. I- stället vill man minska ner på andelen lös finkalibrig ammunition i motsvarande antal. Anledningen är att behovet av utbildning har ändrats.
Men den ökade användningen av skarp ammunition är alltså något som Jens Persson och Strängnäs kommun alltså motsätter sig. Man skriver:
”Kommun motsätter sig alla former av investeringar och/eller förändringar av verksamheten som inte är ämnad att minska störningsbilden eller som försvårar en avveckling av fältet.”
Man menar att Försvarets ansökan signalerar en ökad verksamhet på Häradsfältet.
Länsstyrelsen menar att också ändringen inte kan anses vara liten. Försvarsmakten borde i- stället ansöka om ett nytt miljötillstånd för skjutfältet.
- Det är en principfråga. Tillståndet är uppdelat i skarp och lös ammunition. Att då öka en sorts ammunition mot att minska en annan är att ändra själva tillståndet, säger David Aronsson, tf funktionschef miljöskydd på länsstyrelsen i Sörmland som alltså inte heller fick gehör för sina argument hos Generalläkaren.
Skjutfältschef Håkan Karlsson säger att Försvarsmakten inte har några planer på att avveckla Häradsfältet.
- Det här är det enda fältet av sin sort i Mälardalen. Så länge regering och riksdag vill att vi ska ha ett försvar måste vi kunna öva. Marken är dessutom så kontaminerad att den inte går att bygga bostäder här.