Vattentornet i Härad började tömmas på vatten omkring klockan 16 på onsdagseftermiddagen. På fredagsmorgonen beräknas det vara helt tömt, så att personal från Eskilstuna Strängnäs energi och miljö AB kan besikta tornet invändigt.
– Det är något som är fel på det, säger bolagets Jonas Lindberg, baserat på att det bara är i vattentornet som det har hittats tarmbakterier – inte vid någon annan provtagning längs med ledningsnätet.
Pumpar har ersatt tornets funktion, så att kunderna ändå har vatten i sina kranar under torrläggningen. Rekommendationen från den 5 december, att koka vattnet innan det dricks eller används för matlagning och tandborstning, kvarstår tillsvidare.
En teori är att det har skett ett läckage av smutsigt vatten ovanifrån, från vattentornets tak. En takläggare som har varit på plats har konstaterat brister i taket, men det går ännu inte att säga säkert vad som orsakat bakterierna.
E-colibakterier kan vara sjukdomsframkallande. Det är, enligt vattenbolaget, små mängder som har hittats. Det uppges inte vara ovanligt att e-colibakterier förekommer i högre halter i hushåll med egna pumpar. Att vattnet från tornet nu släpps ut i dagvattennätet, tillsammans med bakterierna, anses inte vara något problem.
– Det är otroligt låga halter. Halterna är högre i regnvatten som har spolats av från gatorna, säger Jonas Lindberg och förklarar att reglerna för det kommunala dricksvattnet är så hårda att ingen som helst bakterieförekomst tillåts.
Det är inte första gången som Häradsborna drabbas av förorenat vatten. Så sent som i juli 2013 hittades bakterier, även då i vattentornet och inte i ledningsnätet.
– Jag förstår Häradsborna om de är upprörda, det här är inte kul nu före jul. Och tyvärr kan vi inte säga något datum för när allt är klart, säger Cecilia Bäck vid företagets presstjänst.
Vattentankar har ställts ut vid Härads skola och förskola, och fylls på efter behov.