Solparken vid Härad är en av de största i sitt slag i Sverige och har sedan starten 2020 utvecklats och förändrats på flera olika sätt.
– Vi behövde något som jämnade ut parkens svängningar för att kunna matcha tillgång och efterfrågan till våra andelsägare, säger Jon Leo Rikhardsson, initiativtagare till anläggningen.
Under året har parken utökats med 4 MW energilager, fördelade på två containerstora batterier som redan nu används för att stötta elnätet genom att bidra med reserver på Svenska kraftnäts balansmarknad.
– Det har fungerat klockrent hittills, säger Jon Leo Rikhardsson.
De senaste åren har priset på el varierat kraftigt men genom att komplettera solparken med energilager skapar man ett stabilare elnät vilket i förlängningen kommer leda till stabilare elpriser.
I dag har parken en effekt på drygt 21 MW och har en årsproduktion på ca 20 000 000 kWh som motsvarar elanvändningen för ca 7500 lägenheter.
Emma Nygren Tibblin, kommunikationsstrateg på EnergiEngagemang, berättar att fördelarna med batterierna är att kapaciteten i kabeln som skickar ström till Strängnäs utnyttjas till fullo.
– Genom att sätta in ett energilager ökar vi utnyttjandegraden i ledningssystemet. Det är förhållandevis få timmar per år som en solpark använder hela nätkapaciteten, resterande timmar har energilagret fritt spelrum och kan på olika sätt bidra till att öka flexibiliteten, säger hon.
Finns de någon plan på fler solparker i området?
– Alltid. Men det är svårt att komma åt mer mark just nu i Sverige och vi är ständigt i diskussion med olika markägare, säger Jon Leo Rikhardsson.
Emma Nygren Tibblin berättar att det är ännu svårare att hitta områden med nätkapacitet som kan klarar av att ta emot all den ström som kommer från parkerna.
– Att hitta bra områden är svårt i dag, det är mycket man behöver ta hänsyn till, säger hon.
När det kommer till fler batterier i den befintliga parken så är det också något som påverkas av den kapacitet som ledningen i dagsläget klarar av.
– Det är en komplex fråga. Vi skulle gärna också bygga fler batterier men allt beror på motagarkapaciteten i Strängnäs så inte vi smälter deras ställverk, säger han och skrattar.
Enligt Energimyndigheten så kommer elförbrukningen att dubbleras fram till 2045 i Sverige.
– Är det en solig dag så går hela Strängnäs på el från den här solparken, säger Emma Nygren Tibblin.