På ett bord intill fönstret i klassrummet står en märklig makapär. Formen påminner lite om en popcornmaskin och dess funktion är faktiskt liknande. De senaste veckorna har den utgjort en naturlig samlingsplats för klassens barn.
– Det är en äggkläckningsmaskin som fröken har tagit med och i dag har det kommit kycklingar, förklarar Emelie Jensen glatt.
Läraren i förskoleklassen på Härads skola, heter Linda Eriksson och hon tycker att maskinen fyller en bra funktion i undervisningen.
– Visst går det att lära sig genom att läsa i en bok men ibland är det bra att få uppleva saker på ett sätt så att alla sinnen kommer till nytta, säger hon.
För tre veckor sedan befruktades äggen och sedan dess har det varit en spännande nedräkning i klassrummet.
– Det vi känner till och har kunskap om är vi också rädda om och har respekt för. Just nu läser vi om kroppen och hur ett liv blir till på biologin, som är ett av ämnena i läroplanen. Det här blir ett utförligt sätt för eleverna att följa den utvecklingen på nära håll, säger hon.
Och det har de gjort. När tidningen besöker Härads skola har precis tre små vilsna kycklingar lyckats picka sig ut ur sina skal.
– Vi såg på när de kläcktes. Det var jättespännande. Dom är så roliga våra kycklingbarn och småsöta också, säger Sabrina Ben Tahar och skrattar med hela ansiktet när hon lyfter upp en i handen.
Linda Eriksson bor med familjen på en liten gård utanför Strängnäs, där de även har höns, ankor, gäss, kaniner. Hon tycker att det är bra att barnen på ett naturligt sätt får bekanta sig med djur och natur. Om några dagar tar hon med de nykläckta kycklingarna hem till gården men hon planerar att eleverna ska få träffa dem igen.
– Jag funderar på att bjuda hem dem till oss i maj eller juni, då kan de även få träffa våra andra djur, säger hon.
Sexåriga Isac Langevik har dock önskemål för de kommande dagarna som sträcker sig lite längre än så.
– Jag hoppas att fröken gör så att vi får sova över i klassrummet snart. Då kan jag ha pyjamas och så ska jag ta med mina finaste gosedjur som kycklingarna också kan få mysa med, säger han och lägger kinden mot en av de pipande dunbollarna.