Tidningen skrev nyligen om att HSB Södermanland, som äger solcellsparken vid E 20 i Härad, har satt ut containrar vid parken. Detta för att trafikanter inte ska bländas av att solen reflekteras av solcellspanelerna, något som var ett problem förra sommaren.
Många har genom tidningens delning av nyheten på Facebook reagerat. "Säg att det är något slags skämt" och "hur miljövänligt är det att ha en massa rostande containrar stående", är ett par av kommentarerna. Även Björn Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Strängnäs, har reagerat.
– Jag är inte kritisk till parken som sådan men ett par gamla rostiga containrar, något bättre borde de ha kommit på. Jag tycker att det ser illa ut för vår kommun. Det är det sista man ser när man lämnar Strängnäs på E 20, säger han.
Björn Karlsson fortsätter:
– Jag förstår att man vill förbättra situationen men det var på fel sätt. Man borde hitta en annan lösning.
Vad skulle du vilja se för åtgärd istället?
– Rent tekniskt kan jag inte säga hur det skulle fungera, men någon trevlig plantering. Något som flyter in i naturen lite mer och inte några rostiga containrar, säger Björn Karlsson.
Det här är ju inte direkt någon politisk fråga, varför engagerar den dig?
– Som oppositionspolitiker är man ansvarig för att säga till när något är bra eller när det inte är det.
Björn Karlsson undrar också över hur problemet med bländning kunde uppstå över huvudtaget.
– Gjordes det någon form av konsekvensanalys när solcellparken planerades? Att dessa solceller kunde vara bländande kan inte ha varit en överraskning.
Men någon sådan utredning gjordes aldrig.
– Nej, någon sådan analys finns inte med i tillståndskraven från myndigheter, då hade vi haft frågan på bordet. Men bländningen sker under en begränsad tid på dygnet under en del av året, på sommaren. Bländningen är som värst under 45 minuter runt 18.30, säger Jon Leo Rikhardsson, vd på HSB Södermanland.
Tänkte ni på miljöaspekten när ni satte ut containrarna?
– Vi våndades jättemycket. Det är ingen bra lösning. Vi är inte så förtjusta själva. Men containrarna är bara tänkta som en temporär lösning. Rostiga containrar rimmar illa med Sveriges största solcellspark, säger Jon Leo Rikhardsson.
Han berättar vidare att containrarna nu ska täckas med en skylt eller tygvepa för att de estetiskt ska se bättre ut.
– Hade bländningen klassats som en trafikvara hade det blivit en annan lösning. Problemet klassas på samma sätt som blöt asfalt. Eftersom bländningen inte klassas som trafikfara finns det inga krav på oss. Men vi vill så klart lösa problemet på ett så kreativt sätt som det går. Vi vill så klart inte ställa till det.
Samtidigt står det nu klart att containrarna som har placerats ut inte stoppar bländningen fullt ut.
– Containrarna löser bara en tredjedel av problemet, det är en hel del kvar. Bländningen kommer från bakre delen av parken.
Vad gör ni åt det nu?
– Vi funderar på om vi kan plantera träd men de kommer ta några år på sig att växa upp, men solcellsparken ska ju finnas kvar länge. Men för att plantera träd måste vi få tillstånd från Trafikverket och länsstyrelsen, som har synpunkter på vad som sker på sådana här platser vid en stor väg, säger Jon Leo Rikhardsson.