Skjutfältet ett steg närmare nedläggning

Politikerna hade flera olika förslag, men nu är de överens om vad de tycker ska göras med skjutfältet i Härad. Strängnäs kommun ska yttra sig om en nedläggning.

OB-skjutfalt3.jpg

OB-skjutfalt3.jpg

Foto:

Härad2014-10-08 18:18

Det gällde att komma överens om ett yttrande till Miljöprövningsdelegationen som ska ompröva försvarsmaktens tillstånd att bedriva verksamhet på Härads skjutfält.

Nämnden för hållbart samhälle vill inte att den verksamhet som försvarsmakten vill bedriva ska tillåtas och hade formulerat ett yttrande därefter.

Men inför kommunstyrelsens möte på onsdagen kom plan- och byggnämnden med ett annat förslag. Nämndens politiker nöjde sig med att tycka att den sökta verksamheten inte ska medges ökade ramar, alltså att militären inte får tillstånd att använda skjutfältet mer än vad de får i dag. I förvaltningens förslag ville de ändra meningen "(...) Härads skjutfält på sikt bör avvecklas då området inom en snar framtid kommer att få oacceptabel påverkan på Strängnäs stads expansionsmöjligheter" så att orden "snar" och "oacceptabel" stryks.

Terese Askerstedt (MP), ordförande för nämnden för hållbart samhälle, blev besviken när hon läste plan- och byggnämndens förslag.

– Att inte tillåta ökade ramar är inte samma sak som att vilja lägga ner skjutfältet. Vi måste ju vara överens. Vi får bara en chans att tala om vad kommunen tycker, säger hon.

Försvarets behov är ingenting hon tycker att Strängnäs kommun ska ansvara för.

– Det får riksdagen ta hand om. Vi måste se till kommuninvånarnas bästa, och det är inte hållbart att ha ett skjutfält i ett så här expansivt område, nära en storstadsregion, säger hon.

På kommunstyrelsens möte höll hon därför ett anförande för att förklara vikten av enighet. I slutändan fick hon som hon ville och alla röstade för att yttrandet ska handla om att försvarets verksamhet på skjutfältet ska läggas ner.

Strengnäs Tidning ringde Christer Ståhl (S), en av ledamöterna i plan- byggnämnden som stött nämndens förslag, för att få en förklaring till nämndens formulering.

– Jag sitter illa till och vill inte kommentera mer än att man måste vara realistisk och begränsa till en början, och sedan stegvis arbeta mot en nedläggning, säger han.

Magnus Stuart (M), även han i plan- och byggnämnden, menar att nämnden står bakom det beslut som kommunstyrelsen tog på onsdagen.

– Jag tror att alla politiker vill att skjutandet ska upphöra. I nämnden läste vi väldigt noga vad skrivelsen gick ut på. Formuleringen gällde ökade ramar eller inte, därför svarade vi så. Kommunstyrelsen valde att ta ett större helhetsgrepp och det förstår jag, säger han.

Terese Askerstedt är glad att politikerna till slut kunde enas om ett yttrande. Nu ska Miljöprövningsdelegationen ta ställning till alla yttranden, från bland annat länsstyrelsen och försvarsmakten.

– Det här kommer inte resultera i att skjutfältet läggs ner i morgon eller i nästa vecka. Men vi hoppas att det trappas ner och läggs ner på sikt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om