Här byggs solcellsparken i Härad ut

Nu har utbyggnationen av HSB:s solcellspark längs med E20 tagit fart. I och med den utökade effekten som expansionen medger blir parken Sveriges största igen.

Emma Tibblin, kommunikationsstrateg och Niclas Rehnholm, projektledare, tog med tidningen på en rundvandring av byggarbetsplatsen.

Emma Tibblin, kommunikationsstrateg och Niclas Rehnholm, projektledare, tog med tidningen på en rundvandring av byggarbetsplatsen.

Foto: Albin Persson

Härad2022-05-06 06:43

– Med den här utbyggnaden tar vi över ledarflaggan igen, i alla fall för ett tag, säger Jonas Weissglas, marknadschef på företaget Energiengagemang som bygger solcellsparken åt HSB.

Solcellsparken i Härad byggdes 2020 och var med sina 14 megawatt den största i Sverige när den stod klar. Tack vare den nya utökade delen av anläggningen kommer solcellsparken kunna producera 22, en ökning med 8 megawatt. I slutet av april sattes de första pålarna i marken.

Det gör att anläggningen på nytt blir den största i Sverige – men konkurrensen är hård. Under de senaste åren har flera stora parker anlagts, av både Energiengagemang och konkurrerande företag.

undefined
Jonas Weissglas är marknadschef för Energiengagemang.

– När vi byggde den ursprungliga delen av parken var vi stolta för att vi hade tagit ett så pass stort kliv. Nu har det skett en enorm utveckling storleksmässigt på solcellsparker och det finns flera pågående projekt i landet som är ännu större.

Ett av de projekten är den planerade solcellsparken på Ytterselö på den nordöstra delen av Selaön i Stallarholmen. Den solcellsparken är projekterad för att kunna producera 45 megawatt, alltså mer än dubbelt så mycket som den utbyggda parken i Härad. De planerna är hittills ännu i projektstadiet och genomgår tillståndsprocesser.

Den nya delen av HSB:s solcellsanläggning kommer att ligga nordöst om den befintliga platsen, i närheten av Lagnö. För bilister på E20 och Överåsvägen kommer bygget knappt vara synbart.

– Man behöver nästan söka sig dit för att lägga märke till den, den ligger dessutom lite gömd bakom skog.

Totalt utgör solelen ungefär en procent av Sveriges elproduktion – men många steg har tagits i rätt riktning för att bli en mer betydelsefull spelare i framtiden, tror Jonas Weissglas.

undefined
Tillbyggnaden av solcellsparken inleddes den 28 april – målet är att vara klar till sommaren.

– Fördelen med solcellsparker är att de går snabbt att bygga. Redan till sommaren är vår utbyggnad klar.

Ett annat exempel som Jonas Weissglas ger på solelens ökade betydelse är den pilotstudie som nu genomförs av Energiengagemang och Svenska kraftnät. 

I studien ska en solcellspark för första gången ska vara en del i frekvensregleringen, alltså arbetet med att se till att det svenska elnätet ligger på exakt 50,0 hertz. I det pilotprojektet är det parken i Härad som ska användas.

– Det handlar om att se solenergin som en viktig energikälla, säger Jonas Weissglas.

Karta: Solcellsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!