Den 20 april togs första spadtaget, och pålarna började slås ner i marken. Nu räknas de till 15 250 stycken i två olika höjder, som ska hålla upp sammantaget 41 600 paneler i 30 graders vinkel mot solens strålar.
– Varenda rackarns stolpe är gps-utmärkt. Det är ett riktigt hantverk att få stolparna i så här spikraka rader med exakt positionering, säger Johan Skördare, vd för det Strängnäsbaserade Energiengagemang AB som utför bygget på uppdrag av HSB Södermanland.
– Någon sa att det nästan ser ut som rader av vinrankor när man kommer åkande på E 20, säger marknadschefen Jonas Weissglas.
Inom kort kommer pålarna inte vara lika framträdande. Varje vardag kommer två lastbilar till platsen – ett 30 hektar stort område på båda sidor av gamla motorvägen, strax före militärfordonsmuseet Arsenalen från Strängnäs betraktat – fullastade med paneler.
Innan semesterperioden tar vid ska alla paneler vara monterade, och i mitten av augusti är det tänkt att solcellsparken ska kopplas in på elnätet.
– Vi håller tidsplanen, konstaterar projektledaren Kristin Skoog.
Effekten från solcellerna ska då uppgå till 14 megawatt och elproduktionskapaciteten till 12,7 gigawattimmar, vilket motsvarar 4 500 genomsnittliga lägenheters elanvändning under ett års tid.
Etapp två – ett 15 hektar stort område bortom ekkullarna mot Strängnäs – ska byggas under 2021. Den ska bidra med ytterligare 7 megawatts effekt och producera 6 gigawattimmar.
Bara den första etappen gör parken till landets största. För jämförelsen kan nämnas att Sveriges just nu största anläggning, i Tågra utanför Sjöbo, har en årlig produktion på 6 gigawattimmar.
I Sverige har Mälardalen relativt gynnsamma förhållanden för solinstrålning. Enligt en klimatkarta från SMHI är det bara Gotland, Öland, Vänern och de sydliga kusterna som har högre värden. Panelerna som monteras i parken är också av ett dyrare och mer högeffektivt slag.
– Allt det här motsvarar energin från två–tre stora vindkraftverk, så är det. Men samtidigt kan vi stå här, mitt i en industriell produktionsanläggning, och det är inget som rör sig, blinkar eller låter. Det är helt stilla, och varken människor eller insekter eller fåglar störs, säger Johan Skördare som menar att kraftslag inte ska ställas mot kraftslag utan ses som komplement till varandra:
– Om vi ska nå Energimyndighetens mål om en 100 procent förnybar energiproduktion år 2040 så behövs alla.
Mellan raderna av paneler ska olika klöversorter, humlelusern, kummin och örten svartkämpar planteras – mat för pollinerande insekter, som förhoppningsvis ska kunna göra nytta för lantbruken i närområdet. Energiengagemang och HSB samarbetar med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som kommer att undersöka hur artrikedomen påverkas i området.
Under en kraftledning som skär genom åkern får inga solceller monteras, vilket skapar en bred gata genom ena delen av parken. På ett staket kommer informationsskyltar om förnybar energi att sättas upp i en "solar walk" på väg mot ekkullarna. Bord och bänkar ska ställas upp, där medhavd fikakorg kan förtäras medan elbilen laddas. Att bjuda in grundskoleelever som på plats får lära sig om solel är en annan tanke.
– Det är kul, rent soltekniskt, att bygga en sådan här park. Men det är ännu roligare att få vara en del av något som samtidigt omfattar de här större frågorna, säger Johan Skördare.