Beredskapsveckan uppmärksammas med utställning

Under vecka 39 genomförs beredskapsveckan, en årlig insats på initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. På Arsenalen uppmärksammas veckan lite extra med en utställning om hur Sveriges beredskap sett ut genom tiderna – och vad man ska vara redo för i dag.

Isabella Hedenstrand Nastri, Stefan Karlsson och Fredrik Bodin säger att responsen från besökare har hittills varit väldigt positiv, då flera har berättat att de berättat att de velat förbereda sig bättre på eventuella kriser.

Isabella Hedenstrand Nastri, Stefan Karlsson och Fredrik Bodin säger att responsen från besökare har hittills varit väldigt positiv, då flera har berättat att de berättat att de velat förbereda sig bättre på eventuella kriser.

Foto: Oscar Stomberg

Härad2023-09-25 11:00

Inspirationen till utställningen har främst hämtats från en satsning som Riksantikvarieämbetet och Statens försvarshistoriska museer gjorde tillsammans för att nå ut med beredskapsinformation till skolor runt om i landet. 

– De byggde en container som fungerade som en utställning och som var tänkt skulle flytta runt i landet mellan skolor. Vi tyckte att det var en jättebra idé, särskilt med det omvärldsläge vi har i dag, och tänkte att vi kunde ha en fast utställning hos oss om just beredskap, säger Isabella Hedenstrand Nastri, operativ chef och ansvarig för marknadsföring på Arsenalen.

– Vi har velat väcka tankarna om krisberedskap främst hos just de yngre. Man är så van vid att allting fungerar, men hur gör man för att inte bli helt handlingsförlamad om mobilen slutar fungera?

undefined
I "krislådan" får man bara plats med nio saker. Besökare måste då tänka på vad som är viktigast att prioritera om krisen kommer.

Den första delen av utställningen går igenom historiska händelser som spanska sjukan, diskoteksbranden i Göteborg och Estoniakatastrofen, i syfte att försöka bredda besökarnas perspektiv kring vilka typer av katastrofer som kan drabba en befolkning.

– Vi vill visa att det inte bara behöver handla om krig när vi pratar om beredskap. Det är mycket som kan gå åt skogen, säger Fredrik Bodin, museitekniker.

Isabella Hedenstrand Nastri berättar att de var noga med att de inte ville att fokus enbart skulle ligga på det militära.

– De grupper vi försöker lyfta fram är, förutom försvarsmakten, polisen, sjukvården och räddningstjänsten.

undefined
Polisen, Försvarsmakten, sjukvården och räddningstjänsten lyfts fram i museets utställning.

En annan av montrarna i utställningen innehåller den sortens prylar som förvarades i skyddsrum. Innehållet i den donerades till museet av ett av kommunens fastighetsbolag som upptäckte ett skyddsrum i källaren på en av sina fastigheter. 

Yngre besökare får även chansen att lyssna på olika sorters larmsignaler – bland annat flyglarm, beredskapslarm och signalen för viktigt meddelande – som de kanske aldrig riktigt uppmärksammat tidigare.

– När jag växte upp på 1970-talet så testades de här signalerna en gång i månaden. Numera testas de bara en gång i kvartalet och det är ingen som ens tänker på dem längre, säger Fredrik Bodin.

Utställningen har stått klar sedan i våras och kommer att vara kvar åtminstone året ut, berättar museichefen Stefan Karlsson.

undefined
Beredskapsveckan går ut på att uppmärksamma befolkningen på landets arbete med krisberedskap och totalförsvar.
Karta: Arsenalen, Sveriges försvarsfordonsmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!