Hasses mc-gäng korsar Sri Lanka på två hjul: "Är så man håller sig ung"

Hasse Bergentoft har tidigare åkt motorcykel från Indien till Nyköping, åkt runt halva Australien och kört halvvägs upp för Mount Everest. Nu är han på sitt senaste äventyr i Sri Lanka tillsammans med sina kompisar.

27 mars 2019 06:04

Hasse Bergentoft har haft motorcykel sen 60-talet, och sen dess är han fast.

– Att åka motorcykel är det roligaste man kan göra på sin fritid, säger han.

Det, ihop med en äventyrlig ådra, har gjort att Hasse begett sig ut i världen på sin hoj. Han har åkt motorcykeln halvvägs upp för Mount Everest, kört från Indien till Nyköping och åkt runt halv Australien, bland annat.

– När vi började planera den här resan tänkte vi först åka Australien runt, men mina kompisar tyckte det var för länge att vara borta i två månader, och en del var inte sugna på att bo i tält, som man måste göra ute i bushen. Då bestämde vi att vi skulle köra motorcykel genom Sri Lanka, och det har varit ett lyckokast.

Hasse beskriver på en skakig telefonlinje en väldigt rolig resa för alla inblandade – Kenneth Nilsson från Nyköping, Janne Lindmark från Trosa, Bertil Svensson från Motala och Henrik Hoffman från Stockholm. Just den här gången har de åkt ner och hyrt motorcyklar på plats.

– Annars brukar vi ha egna cyklar med oss, och då får man åka hela vägen. Som när vi skulle köra Marocko runt, då fick vi köra ner dit med motorcyklarna först.

Förutom att de har sett hisnande vacker natur, med bland annat höga berg och teodlingar, har gänget har varit med om en rad upplevelser och äventyr – som när de stötte på vilda elefanter eller åkte på valsafari.

– Sedan stöter man alltid på trevliga människor. En dag kom jag ner till hotellfrukosten och mötte ett par, där kvinnan jobbade på ambassaden i Stockholm, och vi blev hembjudna till deras hus här, säger han och fortsätter:

– Och så var vi och hälsade på världsmästaren i motocross, Rolf Tibblin. Han tog sina titlar på sextiotalet, och nu bor han här nere. Väldigt trevligt möte.

Gänget är nu på väg mot Colombo för att så småningom resa hem. Men fler resor blir det i framtiden.

– Ja visst, det är så man håller sig ung vet du, säger Hasse med ett skratt.

Hasse Bergentoft

Ålder: 68.

Familj: Sambo, två döttrar, fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Bor: Råby.

Gör: Pensionär.

Intressen: Motorcykeln och sitt Speedwaymuseum, som han driver i Råby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Edsö

Ämnen du kan följa