Tävlingsstallets krav: "Ett 24/7-jobb"

Py Jägerdén är en av Sveriges mer välkända ryttare och bedriver ett tävlingsstall i Kvicksund. Samtidigt som hon är lärare på Strömsholms ridgymnasium. Följ när Py berättar om sin resa, hästföretagandets krav och sportens framtid.

Py Jägerden är en av Sveriges mer välkända ryttare.

Py Jägerden är en av Sveriges mer välkända ryttare.

Foto: Nils Olin, Ulrika Gustafzon Cummings

Hästhoppning2024-04-05 18:27

Med en mamma som bedrivit ridskola hela hennes uppväxt och ett stort hästintresse är det inte konstigt att hästar var något Py Jägerdén ville jobba med. 

Efter en ponnytid med en del tävlingar så blev det riksidrottsgymnasiet på Strömsholm efter grundskolan. Efter tre år på gymnasiet befann hon sig i ett stall i Göteborg innan hon tog sig tillbaka till Sörmland, när hon började jobba för Lotta Björe. Sen några år tillbaka har hon bedrivit sitt eget stall i Kvicksund. 

– Jag kan inte så mycket annat brukar jag säga. Jag vet inte vad jag annars skulle göra, säger Py.

I dag driver hon ett stall med tiotalet hästar som alla rids för de stora banorna. Hon har meriter i svåra klasser och även Grand Prix, samtidigt som hon är lärare på Strömsholms ridgymnasium och bedriver egna träningar. Det är långa dagar med mycket arbete för en egenföretagare som lever på sina hästar, men det är något som krävs menar Py.

– Jag tror att de finns många olika vägar att gå kring att lyckas i hästvärlden, men det som är gemenast för alla som jobbar med djur är att de kräver tid. Det är inte anpassat efter arbetstider utan de är ett 24/7-jobb utefter hästarnas behov. Så man behöver nog vara väldigt dedikerad och gilla det man gör. Men jag tror även att det är lätt att lägga mycket tid på sitt jobb om man tycker det är kul.

Så skulle alla kunna bedriva ett tävlingsstall med rätt inställning?

– Ja, men det som krävs är väldigt mycket intresse, att man är villig att lägga mycket tid och engagemang. Men sen också att man samlat på sig erfarenhet och rutin. Det är ett stort ansvar att ta hand om djur och ännu större att träna djur. Därför behövs rutin och erfarenhet som du fått från någon som redan gjort det.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Det bästa är att få jobba med hästarna och få följa deras resa. Att se dem utvecklas. Sen är tävlingen en liten del i det hela, men är för mig väldigt viktig. Det mindre bra är att de fortfarande är en affärsverksamhet och det jag lever på, så det måste dra in pengar. Vilket gör att hästar kommer, hästar går, säger Py. 

7 april drog Elitallsvenskan i hästhoppning igång på Strömsholm. Py ska återigen ställa upp i Strömsholms elitlag. För några år sen gick laget väldigt bra och tog flera medaljer, men de har haft det jobbigare under senaste säsongerna. Laget ska återigen ta ett rejält omtag och satsa på nytt.

– Det kanske inte leder till en medalj i år. Vi ska ju såklart göra vårt allra bästa och ta sig så långt vi kan, men vi har inte satt en medalj som mål detta år. Vi försöker i stället tänka mer långskitigt och göra rätt från grunden, säger Py. 

En viktig del av sportens utveckling är just Elitallsvenskan, vilket är Sveriges högsta liga inom hästhoppning, menar Py.

– Vi får träna oss i att rida lag, vilket vi gör på mästerskapen, men framförallt att vi kan skola våra yngre ryttare via lag när det krävs att en junior är med och tävlar.

Elitallsvenskan ger svensk ridsport en liga som kan följas hela vägen till finalen i Falsterbo. Det är viktigt för att locka fler till sporten, men Py hade velat se mer satsningar på sporten.

– Vi har många bra tävlingar men med fler internationella tävlingar i Sverige så kommer fler ryttare kunna stanna hemma och tävla. Vilket lockar mer publik och intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!