Kylan sätter stopp för slamsuget

Kvicksilvret närmar sig minus 20 och kylan har ett fast grepp om bygden. Resultatet – Sörmland Vatten kan inte tömma sina kunders avloppsvattentankar.

Foto:

Hedenlunda2016-01-16 06:00

Mikael Larsson bor på landsbygden knappt en mil söder om Flen. Till huset har han en sluten tank för sitt avloppsvatten som Sörmland Vatten vanligtvis tömmer varannan månad.

Men i takt med att kylan tilltar gör även tankinnehållet det.

– Från den förste januari tömmer de inte avloppstanken om det är mer än minus åtta grader ute. När jag frågar hur man har tänkt lösa problemet om det är kallare en längre tid får jag inget svar. Gränsen varit minus 20 tidigare men det förnekar man på deras kundtjänst, säger Mikael Larsson.

Med februari i nalkande – den genomsnittsmässigt kallaste månaden i länet – är risken att temperaturen fortsätter att vara på fel sida minus åtta. Mikael Larsson ringde Eskilstuna energi och miljö som utför tömningen i Eskilstuna kommun och de ställde sig frågande till en köldbegränsning.

– De hade aldrig hört talas om någon temperaturgräns, svaret blev vi bor ju i Sverige så det fixar vi även om det är kallt.

I Flen, Katrineholm och Vingåker bor många på landsbygden med egen avloppstank och Mikael Larsson menar att Sörmland Vatten borde vara bättre rustade för den kalla årstiden.

– Det finns privata aktörer man kan vända sig till men enligt Sörmland Vatten får man inte göra det. Och vi här ute ska ha samma kommunala service som i tätorterna.

Årsskiftet har inneburit nya rutiner för fastighetsägarna, i stället för en stående slamsugningsdag behöver kunderna nu ringa och beställa tjänsten.

– De kommer inom åtta dagar men det hade varit lättare att veta när så man inte behöver skotta varje dag. Men det som irriterar mig mest är att de inte har en plan B för hur de ska göra om det blir kallt länge.

Men det är inte bara avloppsvattenkunderna som upplevt problem, många kunder på landsbygden har fått se sina hushållssopor samlas på hög efter jul- och nyårshelgerna.

– Man måste ha med det här i upphandlingen men det har man missat. Landsbygden är stor och vi blir helt strandsatta här ute. Det är inte så här man ska behandla sina kommuninvånare, säger Mikael Larsson.

Sju av tio hushåll har fått nya hämtningsdagar för sitt avfall och får i vissa fall vänta tre veckor mellan hämtningarna.

På Sörmland Vatten jobbar man med premissen att det inte ska bli kallare än åtta minus i mer än åtta dagar.

Åttadagarsmarginalen ska göra att alla kunder hinner få sina tankar tömda innan nivån når ett kritiskt läge.

– Åtta dagar är ett grundkrav som vi ska klara av och den här säsongen har vi inte haft många dagar i streck där det varit under åtta grader. Det är ett krav vi alltid har haft oavsett entreprenör, säger Helen Sylvefjord, affärsområdeschef för kundservice och kommunikation på Sörmland Vatten.

Varför kan man inte tömma tanken vid kyligare väder?

– Utrustningen klarar inte av att tömma effektivt då, det går trögt och blir svårt. Om det skulle vara ett akut läge åker vi naturligtvis ut och gör så gott vi kan men det är sällan det blir kallt så länge.

Slutna tankar är det avloppssystem som påverkas mest av kylan men enligt Helen Sylvefjord återfinns den lösningen mestadels i fritidshus.

– I första hand rekommenderar vi att man sätter ett larm med lite marginal så det inte blir akut stopp. I Katrineholm finns det alltid ett larmkrav om man sätter in en sluten tank men det finns inte alltid på äldre modeller. Som privatperson får man ha lite framförhållning, säger Helen Sylvefjord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om