Helena Wildros från Strängnäs gör succé med hållbarhetsboxar

Helena Wildros utsågs i mars till Årets nyföretagare i Strängnäs kommun. Hennes boxar med utvalda produkter som vill inspirera till en hållbar livsstil har blivit en succé.

21 maj 2017 09:53

Den 17 mars fick Helena Wildros ta emot Nyföretagarcentrum Strängnäs pris Årets nyföretagare för sitt arbete med boxarna som marknadsförs under varumärket Helenas Hållbara.

En månad senare meddelade byggbolaget Skanska att det valt Helenas Hållbara som inflyttningsgåva i sina 94 Svanenmärkta lägenheter i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

‒Ett samarbete med så starka och trovärdiga varumärken som Skanska och Svanen betyder väldigt mycket och ger ännu större möjligheter att kunna inspirera till en hållbar livsstil. Jag vill gärna hitta fler liknande samarbeten, säger Helena Wildros.

Hon har studerat eller arbetat med miljöfrågor i över 20 år. Sedan 2012 driver hon det egna företaget Wildros Miljö och Kommunikation AB där hon hjälper företag att utveckla och kommunicera sitt miljö- och hållbarhetsarbete.

Idén till produkten Helenas Hållbara fick hon i april förra året när dottern Hanna ville ha ett mer miljövänligt schampo. De testade olika sorter och Helena tänkte att det hade varit väldigt enkelt och bekvämt om någon kunnig person redan hade testat åt dem och skickat hem en box med utvalda produkter.

‒Då insåg jag att det skulle kunna vara en spännande affärsidé att förverkliga. Under sommaren hade jag inga uppdrag och tänkte att jag skulle ge den här idén en chans.

Helena Wildros kontaktade Strängnäs Business Park, SBP, vars verksamhetschef Catarina Berglund rekommenderade henne att gå vidare med affärsidén.

‒Även om jag hade eget företag sedan tidigare så var det en helt annan grej att sälja en produkt än att sälja mina konsulttjänster. Det var som att starta eget på nytt, jättespännande!

Helena Wildros sätter ihop boxar med omsorgsfullt valda produkter som hon tycker är bra.

‒Det är vardagliga förbrukningsartiklar som är mer hållbara alternativ än de produkter man vanligtvis kanske använder. Tanken är att man ska inspireras att prova på bättre alternativ än idag och kanske övergå till dem i stället.

Varje box innehåller 5-10 produkter. Det kan till exempel vara schampo, rengöringsmedel, kryddor och kaffe. Boxarna finns i tre olika kategorier: för hemmet, kroppen och köket. Varje box innehåller även ett informationsblad där Helena beskriver fördelarna med produkterna. Man kan köpa enstaka boxar eller prenumerera. Det kommer en ny box varannan månad.

Helena Wildros första box lanserades lagom till jul och innehöll nio produkter med anknytning till julen, bland annat ekologisk kanel, Svanenmärkta stearinljus, naturligt skrubbsalt och Fairtrade-märkt choklad.

‒Jag sålde över 100 boxar på tre veckor. Det var jättepopulärt och många köpte dem för att ge bort i julklapp.

Julboxen följdes i februari av boxar på tema för hemmet. Den nu aktuella boxen har tema för kroppen och innehåller bland annat tvål, duschkräm och en tandborste i bambu. I juni kommer den första boxen för köket med hållbara produkter att använda i köket eller vid matlagning. Helena Wildros har hittills sålt cirka 300 boxar. Många köper dem för att ge bort som visitpresent eller inflyttningspresent.

‒Mitt mål är 5000 boxar per år. Det borde inte vara helt omöjligt. Nu är det marknadsföring som är mitt absolut största fokus.

Helena Wildros

Yrke: Egenföretagare.

Aktuell: Utsedd till Årets nyföretagare i Strängnäs kommun.

Ålder: 45 år.

Bor: Mariefred.

Familj: Maken Johan. Döttrarna Hanna, 16, och Matilda, 12.

Fritidsintressen: Vara med familjen. Gå ut med hunden. Trädgården. Fotografera. Träning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa