Hemblas hyresavtal klart – nyrenoverat utgår

2020 års hyror för Hemblas hyresgäster är satta. Men för de 300 av de 718 lägenheter som nyligen totalrenoverats, är höjningen ännu oviss.

31 mars 2020 10:02

En långdragen förhandling är nu till ända. Hembla och Hyresgästföreningen har signerat avtalet för 2020 års hyror, med en höjning på 1,9 procent jämfört med 2019 års nivå. Höjningen för januari till april fördelas retroaktivt på hyrorna för maj till juni. Men alla Hemlas lägenheter i Katrineholm, ingår inte.

– De rotupprustade lägenheterna omfattas inte av överenskommelsen. Hyresnivån är alldeles för hög där, säger Astrid Öman Asp, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. 

Cirka 300 av Hemblas 718 lägenheter exkluderas. 

– Vi kommer att fortsätta förhandlingarna för de frånträdda lägenheterna, säger Anette Autio, funktionschef på Hembla.

Hon förklarar att de upprustade lägenheterna har fått en ny modern standard och därmed ett nytt bruksvärde, därav en ny hyressättning. Beroende på antal kvadratmeter och genomförda åtgärder, så kan hyresökningen vara allt från några hundra kronor, till några tusen kronor i månaden.   

– Vi väntar på att hyresgäster ska vända sig till oss så att vi får pröva skäligheten på hyrorna, säger Astrid Öman Asp.

Från Hyresgästsföreningens förtroendevalda har hon fått indikationer på att de rotupprustade lägenheterna byter hyresgäster oftare, på grund av hyrorna. Det skapar en otrygghet i trapphuset. Bilden delas inte av Hembla.

– Vi upplever ett ökat intresse för våra renoverade lägenheter generellt, säger Anette Autio. 

Avtal med Fastighetsägarna, KFAB och Heimstaden är klara sedan tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud