Det första altanägaren kanske ska fråga sig är om han eller hon vill lägga mest kraft eller pengar på den.
För de billigare sätten är mer tidsödande, de som håller länge kostar mångdubbelt mer.
– Det är en smaksak vad kunderna väljer. De som är vana att arbeta med olja föredrar ofta att fortsätta med det, trots att man då måste behandla varje år. Andra vill prova något nytt, säger Matilda Eriksson på Bolist Trosa, Järn, färg och bygg.
En helt ny altan byggd av tryckimpregnerat trä rekommenderar hon att man låter vara i tre månader, eftersom den redan har ett skydd. Annars spelar det ingen roll om man behandlar en gammal eller ny altan.
– Det är bra att först tvätta med terrassfix, det ska ligga och verka en stund och rengör och bleker träet. Sedan skrubbar man bort och sköljer.
Efter det ska träet behandlas med olja eller en lasyr. Båda kan pigmenteras så att altanen får den nyans som önskas, samtidigt som pigmentet gör att träet skyddas lite extra mot solen.
– Oljan sjunker ner väldigt mycket i träet. Det gäller att arbeta in så att det blir rejält mättat. Gammalt trä har hunnit torka ordentligt, då behövs flera lager.
Föredrar man lasyr räcker det med ett lager, som lägger sig som skyddande skikt ovanpå trallen. Där gäller att inte lägga på för tjockt, för då börjar det flagna.
– Om man väljer olja får man behandla varje år. Lasyr räcker med vart tredje år, säger Matilda Eriksson.
Den som hellre investerar i pengar än tid kan välja en tvåstegsbehandling som bleker och skyddar samtidigt som träet grånar. Det håller i runt tio år och finns i ett antal varianter, Sioo kom först, men till exempel Bioclean och Nitor woodprotection är likvärdiga.
– Även här är det viktigt med ett bra förarbete, så man inte bara lägger det direkt på smuts. Tvätta ytan, sedan stryker man på träskydd två lager och därefter ytskydd två lager.
Oavsett behandlingsmetod tycker Matilda Eriksson att man ska tvätta av sin altan varje vår för att inte smuts och alger ska få fäste. Vanlig tralltvätt fungerar bra, men en del vill använda högtryckstvätt.
– Då måste man se till att det inte blir alltför högt tryck som skadar fibrerna i träet. Det finns speciella munstycken man kan sätta på.
Sedan är det bara att sätta sig och njuta av trädäcket. I ett eller flera år, tills det är dags att behandla igen.