Unik fiberutbyggnad tack vare eldsjälar

För en betydligt lägre summa än vanligt har nu 95 procent av hushållen i Herresta fiberanslutning trots läget på landet. – Nu kan man jobba hemifrån och huspriserna stiger, säger Anton Kleebinder, som lade ned 2 000 timmar på utbyggnaden.

fibrer-1.jpg

fibrer-1.jpg

Foto:

Herresta2015-05-21 20:00

Fåglarna kvittrar, solen skiner och sjön ligger stilla. Herresta är ett typiskt fritidsområde med nästan 230 hushåll. Vad som är mindre typiskt är att 95 procent av hushållen sedan i våras har den snabbaste bredbandstekniken som marknaden kan erbjuda, trots läget på landet.

Det var i samband med att Sevab skulle dra nytt vatten– och avloppssystem som Anton Kleebinder och Herresta samfällighetsföreningens ordförande Lars-Olov Collin undersökte möjligheterna att samtidigt bygga ett fibernät. De delade upp arbetsuppgifterna mellan sig, och tillsammans med en bredbandsgrupp, genomfördes utbygganden i tre faser. Anton Kleebinder blev projektledare.

– Jag tittade på den tekniska biten, på vad man behövde för underlag. Vi behövde ta reda på om vi skulle söka bidrag för hela anläggningen eller bara en del av den, säger Anton Kleebinder.

Av olika orsaker beslutades om att den första delen bara skulle gälla kanaliseringen, alltså de rör som går genom marken som sedan fibrerna dras igenom. Men ett problem var att hushållen var för många för att själva kunna söka bidrag.

– Man brukar prata om byalag, som ska vara upp till hundra hushåll. Vi fick hjälp av kommunens IT-ansvarige och det visade sig att kommunen och Sevab sökte bidrag. På den vägen var det. Det täckte kostnaden för kanalisering fram till tomtgränsen. Vår del blev 3 000 kronor per hushåll exklusive bidrag.

I del två gällde det att se hur många som ville ha fiberanslutning, något som 216 hushåll ville. Fas tre handlade om att välja nät, och se till att fibrerna blev dragna. Ett första kostnadsförslag hamnade på 12 000–15 000 kronor per hushåll. Men så fick hushållen ett betydligt lägre pris som i princip gjorde fiberdragningen gratis, enligt Anton Kleebinder. För 2 500 kronor per fastighet fick hushållen fiber fram till tomtgränsen.

– Vi började 2011 så det har tagit lång tid. Själv har jag lagt ned 2 000 timmar, och lika många timmar har de andra lagt ned. Det är enormt viktigt med förarbete och att man verkligen undersöker allt och eliminerar alla tokigheter. Hade vi lejt ut allt arbete hade det blivit sedvanliga priser på 15 000–20 000 kronor.

Man kan säga att Anton Kleebinder var rätt man på rätt plats. Med ett förflutet som chef och utvecklingsansvarig hos en av telekomgiganterna kunde han sin sak.

– Jag hade kunskap om Telia–stationen som vi har i området. Jag visste sådana saker som om ledningarna hängde på stolparna eller inte, om det fanns anslutningspunkter. I det här fallet var allt till samhällighetens fördel.

A och O, för andra som vill bygga ut, är att det finns en eller flera entusiaster som är med precis hela vägen, menar Anton Kleebinder. Sedan är det vanligt projekttänk som gäller med en väl underbyggd plan, uppföljning och avslut. Ett annat tips är att ta kontakt med andra, som Anton Kleebinder, som har gjort resan.

– Det är ovanligt att 95 procent har fiberanslutning, Strängnäs kommun blev överraskade när vi ville bygga ut i ett i ett fritidsområde och Telia kallade det fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om