Bastu – ständigt med svalka runt knuten

Få saker kan kombinera hetta och kyla som en bastuflotte. Tidningen tog båten ut till en liten röd gäststuga med vita knutar som sjösatts och blivit bastu på äldre dar.

Foto:

Hetta2015-07-22 19:00

Det är vanligt med små bastustugor i närheten av kust och sjöar. Att själva bastun byggs på en flotte är onekligen att ta det hela ett steg längre. Vägen ut till flotten som ägs av Beckershofs herrgård utanför Katrineholm går via en gummibåt ut i sjön där den ligger förtöjd. Ett lätt sommarregn gör ringar på vattnet vilket gör det extra lockande att kliva in i värmen.

– Allt som sägs i en bastu är inte sant. Det berättas aldrig så många roliga historier som när man sitter här på lavarna, börjar Conny Dovholt som öppningssvar i intervjun.

För de som bygger en bastu brukar valet ofta stå mellan el- eller vedeldad. Att bastuflotten drivs av förnyelsebar energi är förstås inte så konstigt, dels av praktiska skäl, men även för själva upplevelsens skull.

– Det blir en helt annan värme när man eldar med ved, menar Conny.

Solceller på taket laddar upp ett bilbatteri som räcker för att driva de spottar som lyser upp flotten - dels på däcket – dels ner i vattnet.

Conny bor på området och var med och byggde flotten för några år sedan. Grunden till flotten är flera stora betongblock med frigolit inuti. En gammal gäststuga som byggts om för ändamålet lyftes på och sedan var bastuflotten ett faktum.

– Det spelar ingen roll om man är arbetare eller direktör här inne. Alla är som gud skapade dem och det blir lätt en uppsluppen stämning.

En del sammankopplar bastubad med alkohol. Något som kan vara nog så vanskligt när bastun är belägen mitt ute i en sjö. Charles Asker på Beckershofs herrgård, som också varit med och byggt flotten, berättar att det är sunt förnuft som gäller och att de brukar ha bra koll på sina gäster.

– Det är klart att det har druckits en och annan öl därute, men det har aldrig blivit något tillbud, berättar han.

– En öl efteråt kan vara gott, men det är överskattat i bastun. Och att dricka starksprit i en bastu – det slår bara till – vilket ju inte är så lyckat. Man ska ju ta sig iland också, säger Conny som föredrar vatten.

Dovholt har fått smak för bastubadande via sin sambo som är från Finland. Svärfar har ett knep för att alltid ha de klassiska björkruskorna till hands.

– Han plockar dem på våren när löven är som bäst, binder ihop dem i ruskor och fryser sedan in dem. På vintern tas de fram, blötes upp och läggs sedan en stund på de varma bastustenarna. På så sätt blir de nästan som färska, säger Conny.

Han berättar att kroppen blir renare om man piskar sig med björkris.

– Och så tycker jag om doften av björk som huden får.

Bastun på Beckershof är välanvänd. Dels av gästerna som hyr in sig här, bland annat har skådespelaren Daniel Craig nyttjat den. Dels av de som bor på området mer permanent.

– Vi bastar ungefär en gång i veckan och badar i sjön, även på vintern. Det blir en riktig rush i kroppen när man går från den varma bastun och ner i det iskalla vattnet, berättar Conny.

– Men man måste vara riktigt varm i kroppen innan man hoppar ner i vaken, annars är det obehagligt. Kroppens porer öppnar sig och cirkulationen ökar så det är svårt att inte göra det igen. Det brukar bli en två, tre gånger i rad, fortsätter han.

Jag är, trots Connys lovord om bastu i kombination med isvaksbad, ganska lättad över att det hunnit bli sommar. Det hade knappast gått för sig att skriva om en bastuflotte utan att avsluta med ett hopp ner i vattnet. Temperaturskillnaden är ändå märkbar mellan bastun och den svala sjön, så en föraning om vad Conny pratar om får jag ändå.

Och när jag rullar hem genom skogen känns det faktiskt som att huden är mer vaken än på länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om