Högsta konkurssiffran på tio år

Som väntat steg antalet konkurser kraftigt under mars till den högsta siffran på över tio år i coronakrisens fotspår.

I de hårdast drabbade sektorerna, hotell- och restauranger samt transportbranschen, var ökningarna över 100 procent, jämfört med samma månad i fjol.

1 april 2020 08:58

Totalt gick 655 bolag i konkurs i mars, jämfört med 533 företag i samma månad i fjol. Det är den högsta siffran på tio år, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

De bolag som gick i konkurs i mars hade totalt 2 700 anställda. I mars förra året drabbades 1 500 anställda av konkurser.

Det tog fart runt den 20 mars och sen har det accelererat, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsbolaget UC, som tagit fram statistiken.

"Första vågen"

I hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 123 procent och i transportsektorn med 105 procent jämfört med mars i fjol.

I åkeribranschen finns många taxibolag och de står i princip still nu, säger Richard Damberg.

Han konstaterar att många av konkurserna drabbat bolag som haft svag ekonomi redan tidigare.

Det är bolag som redan hade en låg kredtivärdighet som nu kastat in handduken. Det här är bara första vågen, säger Richard Damberg.

Detaljhandeln sticker ut

I mitten av mars började också antalet företagsrekonstruktioner öka kraftigt. Det är när verksamheten i sig anses sund men bolaget får problem att betala skulder och långivarna är beredda att diskutera att fordringarna skrivs ned.

I genomsnitt inleddes fem rekonstruktioner om dagen under månaden vilket kan jämföras med ett bolag var tredje dag under förra året, enligt UC.

I nästan alla branscher ökar konkurserna. Företag inom handel med motorfordon och service samt detaljhandeln går mot strömmen. I detaljhandeln minskade konkurserna med 17 procent i mars jämfört med motsvarande period i fjol.

Detaljhandeln har gått i motsatt riktning tidigare år men den här månaden ser vi en lättnad. Jag tror att det handlar om dagligvaruhandeln där små livsmedelsbutiker fått ett litet uppsving när hyllorna gapat tomma i större köpcentrum, säger Richard Damberg.
Fakta: Konkursutveckling, branscher

Utveckling i procent.

BranschFörändring i mars jämfört med samma månad i fjol
Byggindustri20
Detaljhandel-17
Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik31
Restaurang och hotell123
Partihandel28
Transport105
Bevakning, fastighetsservice, kontorstjänster39
Information och kommunikation25
Andra serviceföretag25
Handel med motorfordon och service-28

Källa: UC

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Wande/TT, Olle Lindström/TT