Hotad Prideparad räddas av rutinerad arrangör: "Det fanns ingen tvekan"

Trots orosmoln på planeringshimlen blir det Pride i maj. Eventfixaren Martin Olsson och hans kompisgäng tar över och en lokal RFSL-förening har bildats.

3 mars 2019 19:32

Martin Olsson är en rutinerad arrangör som genomfört allt från babyrave till badhusdisko via sitt och hustrun Emelie Olssons företag EventX. Till vardags arbetar han som verksamhetsledare på Komtek, men dyker något spännande projekt upp är han aldrig sen att haka på.

– Företaget är en språngbräda och vi är ett kompisgäng som jobbar tillsammans med de större evenemangen. Vi har ett stort nätverk och det som driver oss är att skapa upplevelser och få människor att mötas.

I fjol arrangerades Pride av den då nystartade föreningen Katrineholm pride, men sedan dess har två av de tre eldsjälarna i tättruppen flyttat från stan. För ett par veckor sedan kontaktade Martin Olsson en av fjolårets arrangörer, Julian Yderbo och blev varse att det kanske inte skulle bli någon parad i år.

– Det fanns ingen tvekan när jag pratade med vårt gäng, alla var på. En del höjer kanske på ögonbrynen för jag har inte stått på HBTQ-barrikaderna och lever med fru och barn. Men för oss som tar över är det så självklart att alla är lika mycket värda, det genomsyrar allt vi gör.

Sedan det första telefonsamtalet har mycket hänt på kort tid. En lokal RFSL-förening har bildats, kommunen har gett löfte om ett bidrag på 100 000 kronor och ansökan om paraden är inskickad till polisen.

– Vi rusar inte in i det här utan har valt att lägga den praktiska grunden först. Då blir det lättare att få folk att engagera sig.

Under måndagen är arrangörsgruppen med på Hbtq-kafét Mogai på Perrongen för att berätta mer.

– Vi ska vårda det arbete som har lagts ner på Pride i Katrineholm tidigare år och alla ska känna att de får vara med på tåget.

En uppvärmning inför Pride 2019 har motionsloppet Rainbow X Run varit. Det arrangerade EventX första gången i samband med Pride 2017 i Katrineholm.

– Vi ville göra ett lopp för alla människors lika värde och ljussatte hela banan i regnbågens färger. Alla, från de med barnvagnar till elitidrottare, deltog på sina egna villkor, säger Martin Olsson som även skött ljud och ljus på Pride i Västerås och Sala och har spelat på Vingåkers pride.

Preliminärt datum för paraden är den 25 maj med start vid Perrongen och final i Stadsparken som ska fyllas med olika programinslag. Veckan före paraden blir det även föreläsningar och olika evenemang.

– Det ska bli en folkfest . Pride är konkret och konstruktivt och fyller en väldigt viktig roll i samhället!

Pride i Katrineholm

Katrineholms första Prideparad genomfördes den 5 maj 2017 och omkring 1 000 personer deltog. Hbtq-kafét Mogai stod som arrangör.

Den 5 maj 2018 arrangerades paraden av den då nystartade föreningen Katrineholm pride och omkring 2 000 personer deltog.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa