Agneta Blidberg har ett minst sagt framgångsrikt och händelsefyllt yrkesliv bakom sig. Under sina yrkesaktiva år hann hon bland annat arbeta med två av Sveriges största politiska och juridiska händelser – som förundersökningsledare vid mordet på Olof Palme och som överåklagare och den som ledde utredningen av mordet på Anna Lindh. Yrkesvalet har hon aldrig ångrat.

Det har passat mig alldeles utmärkt och det är få förunnat att trivas så bra på jobbet.

Innan hon hoppade på juristlinjen hade Agneta bland annat arbetat som flygvärdinna och studerat konstvetenskap. När hon kom tillbaka till Sverige efter att ha bott ett antal år i USA på 1970-talet kändes det viktigt att hitta ett yrke hon kunde försörja sig på. Ganska snart utmejslades vägen in i juridikens värld. Från början var siktet inställt på att bli domare.

Artikelbild

| Toppjuristen Agneta Blidberg har en lång och framgångsrik karriär som åklagare bakom sig. "Åklagarens arbete innehåller många element, man är aktiv under hela rättsprocessen. Det har passat mig", säger hon.

Jag hade inte riktigt klart för mig vad en åklagare var. Det fick jag först när jag satt ting och gjorde en del av den perioden hos åklagarmyndigheten.

Omväxlande roll

Hon fastnade snabbt för den omväxlande rollen.

Åklagarens arbete innehåller många element, man är aktiv under hela rättsprocessen. Det har passat mig.
Artikelbild

| Åren som överåklagare med ensamt ansvar över landets alla åklagare var en tuff tid minns Agneta. "Det var ett omöjligt jobb, ett alldeles för stort ansvar och arbetet tog 120 procent av min vakna tid", säger hon.

Åren som överåklagare med ensamt ansvar över landets alla åklagare var däremot en tuff tid minns Agneta.

Det var ett omöjligt jobb, ett alldeles för stort ansvar och arbetet tog 120 procent av min vakna tid. När jag slutade ersattes jag av fyra överåklagare.
Artikelbild

| I dag lever den tidigare överåklagaren Agneta Blidberg en fridfull tillvaro och delar tiden mellan lägenheten på Östermalm i Stockholm och lantstället i Södermanland. Bichon havanais-tiken Tiffany är ständig följeslagare.

Så när pensionsåldern var uppnådd var det inte tal om att arbeta längre.

Jag var färdig och har inte ångrat mig en sekund att jag slutade då.
Artikelbild

| Under sina yrkesverksamma år var Agneta Blidberg involverad i två av Sveriges största politiska och juridiska händelser – morden på Olof Palme och på Anna Lindh.

Stilla pensionärsliv

Agneta har nu varit pensionär i tio år och beskriver livet som rofyllt.

Artikelbild

| Den fällande domen i målet om mordet på utrikesminister Anna Lindh beskriver Agneta Blidberg som det hon är mest nöjd med under sin professionella bana. "Vi var ett bra team som arbetade med målet, vi fick goda polisresurser och framför allt var poliserna mycket kunniga. Jag är väldigt nöjd och stolt över det jobb vi gjorde", säger hon.

Min tillvaro i dag är väldigt lugn och harmonisk. Jag kunde nästan inte önska mig något mer, säger Agneta, som befinner sig på lantstället i Södermanland tillsammans med bichon havanais-tiken Tiffany.

Men självklart har livet också inneburit bakslag. Agnetas älskade sambo dog i cancer vid bara 55 års ålder efter ett snabbt sjukdomsförlopp och lämnade henne med stor sorg.

Tanken var ju att vi skulle dela allt det här i dag. Sorgen har fått ta sin tid och såren läks men ärren finns alltid kvar.

Små detaljer

Agneta Blidberg är en person som inte räds utmaningar, en styrka som lett till de yrkesmässiga framgångar hon haft. I bakhuvudet har hon alltid haft filosofen Sören Kierkegaards ord: ”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.”

Det har varit mitt rättesnöre och har haft stor betydelse när jag gjort förändringar i livet.

Hon återkommer flera gånger till de små sakerna i tillvaron och vardagen som betyder mycket för henne.

Tidigare kunde det handla om att lyckas med något stort. Men i dag är det sådana saker som att njuta av riktigt god mat eller lyckas hitta exakt den färgnyans jag letat efter när jag ska måla om en vägg. När detaljer faller på plats, det ger mig stor tillfredställelse.

Höjdpunkt i karriären

Att arbeta som åklagare i det hårt bevakade målet om mordet på utrikesminister Anna Lindh och leda det till en fällande dom beskriver Agneta Blidberg som en av de saker hon är mest nöjd med under sin professionella bana.

Vi var ett bra team som arbetade med målet, vi fick goda polisresurser och framför allt var poliserna mycket kunniga. Jag är väldigt nöjd och stolt över det jobb vi gjorde.

Att arbeta med ett så uppmärksammat fall, i skuggan av alla misstag under Palmeutredningen, ställde höga krav.

Det fanns absolut en stor press och inte utrymme för några misstag.

Tagna på sängen

Om Palmeutredningen säger Agneta Blidberg att det man missar att göra från början inte går att rätta till senare.

Man följde inte det vanliga förfaringssättet utan tog hänsyn man annars inte skulle ha gjort. Vi blev också lite tagna på sängen tror jag. Något liknande hade aldrig inträffat i Sverige tidigare och alla inblandande hade inte den erfarenhet som krävs för att arbeta med ett mordfall av det slaget.

Om det fanns saker som fick stå tillbaka under yrkesåren finns tiden nu.

Jag tar igen det med råge, i dag kan jag göra precis det jag vill med min tid, säger Agneta Blidberg.