Iman Aldebe låter modet tala

Hon är känd för sina lyxiga turbaner, ett alternativ till slöjan för stilmedvetna muslimer, men också ett plagg för andra modeintresserade. Iman Aldebe har dock högre ambitioner än så med sitt skapande.

Jag har alltid velat bygga broar med min design, säger hon.

24 oktober 2019 08:30

Det började med slöjan. Iman Aldebes föräldrar invandrade från Jordanien och hennes pappa var ordförande för Sveriges muslimska förbund. Hennes mamma var den första kvinnan att bära slöja på ett svenskt ID-kort och lilla Iman ville härma sin mamma och satte tidigt på sig slöjan.

Med åren blev hon varse att det traditionellt burna plagget väckte en hel del fördomar hos omgivningen och gjorde arbetsmarknaden svårintaglig. Iman Aldebe ville förändra synen på den muslimska kvinnan och lyfta fram henne som individ. Därför började hon stajla om slöjan till turban och lägga ut bilder på sin blogg.

Det blev en succé. Många kvinnor hörde av sig och ville få tips och instruktioner och Iman insåg att det fanns en efterfrågan på modernt muslimskt mode. Hennes färdigstajlade turbaner säljs numera i både Sverige, Frankrike och Dubai.

Förändra islam

Kunderna kan vara muslimer, men också ickereligiösa som vill dölja håravfall, eller som bara är ute efter en cool och trendig huvudbonad.

Många bär turban som en finare variant av mössa under kallare årstider, säger Iman Aldebe.

Hon läste design på gymnasiet men har också studerat juridik och journalistik samtidigt som hon utvecklade sitt modeföretag. Hon har fått mycket positiv respons genom åren, men har också haft en del motgångar.

När Iman Aldebe uppmärksammades började kritiken mullra från den muslimska gruppen i Sverige. Iman baktalades och hotades under förevändning att hon försökte förändra islam som religion. Först trodde hon att det verkligen handlade om henne. Senare insåg hon att kontroverserna bottnade i en maktkamp i Stockholms moské, där en falang ville komma åt henne för att minska hennes pappas inflytande.

Inkluderande design

Visst var det jobbigt att få hotfulla samtal från dolda nummer, men hon blev aldrig rädd. Snarare förvånad när det visade sig vilka som gömde sig bakom de anonyma påringningarna.

Det var folk som jag var uppvuxen med. Typ någon farbror från moskén som man har sett i hela sitt liv och vars barn man lekt med.

Samtidigt hamnade hon också på radarn för en annan extrem grupp. År 2011 fick Iman uppdraget att ta fram en ”polisslöja” för polismyndigheten, som då hade sin första slöjbärande poliselev under utbildning. Resultatet uppmärksammades långt utanför Sveriges gränser – plötsligt låg landet i norr i framkant i fråga om inkluderande kläddesign.

Ett brobyggande

Men polisslöjan provocerade också extrema nationalister. Om muslimerna var rädda för att hon skulle försöka förändra islam, så var nationalisterna rädda för att hon skulle förändra Sverige. Hon bombarderades av hot och tillmälen på sociala medier. Ironiskt nog var tonen densamma oavsett avsändare, konstaterar hon.

Det handlar om att ha makt över en kvinna. På det sättet blir mitt arbete som ett konstprojekt, för de här båda extrema grupperna är helt olika, men de tycker båda att en kvinna inte ska synas och höras så mycket. För då blir hon jobbig och då ska man tysta ned henne.

Iman Aldebe låter sig dock inte tystas. Vid det här laget har huvudbonaderna synts i modemagasin och härom året på en välbesökt designutställning på Nationalmuseum i Stockholm. Hon ser på sina turbaner som ett brobyggande, som skapar kulturmöten och kan underlätta för beslöjade kvinnor att ta sig fram på arbetsmarknaden.

Härnäst har hon siktet inställt på Iran. Hon tror att marknaden där kommer att luckras upp liksom i Saudiarabien, och då tänker hon vara ett av de svenska företagen att exportera dit.

Livsstress

Det fanns en period när Iman Aldebe arbetade så mycket att hon gick in i väggen. Nu tar hon hand om sig själv och är mån om umgänget med nära och kära när hon är ledig. Ibland infinner sig stressen över allt som normen säger att man ska ha hunnit skaffa sig vid 35.

Jag tror alla som närmar sig 35 eller 40 år känner ett slags ångest över normen, att man ska vara gift, ha barn och bil och villa vid vattnet, säger hon och konstaterar att hon inte har hunnit skaffa något av det.
Så nu, före den 24 oktober, måste jag hinna med allt det där, haha. Jag har satsat på min karriär som entreprenör och nu kommer jag att lägga stor vikt vid att hinna allt jag vill göra på det personliga planet. Jag återkommer snart om hur det har gått!
Fakta

Namn: Iman Aldebe.

Fyller: 35 år den 24 oktober 2019.

Gör: Kläddesigner. Hennes företag Happy Turbans tillverkar religiösa arbetshuvudbonader för modemedvetna kunder.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Bror, syster och föräldrar.

Så firar jag födelsedagen: ”Mina kompisar har planerat en överraskning så det blir spännande.”

Om att fylla 35: ”Jag har inte tagit körkort, jag hyr fortfarande min bostad, jag har inte gift mig och skaffat barn. Jag tror att jag kanske måste trycka lite mer på gasen nu för att något ska hända.”

Då är jag lycklig: ”När jag känner mig tillfreds och trygg i mig själv.”

Saker som engagerar: ”Systerskap. Vi behöver kvinnor som lyfter upp andra kvinnor.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Eijde/TT