– Det går inte att välja någon annan påföljd än fängelse. Såvida inte den rättspsykiatriska vården, säger något annat.
Det sa åklagare Jessica Wenna när rättegången mot en misstänkt stalker avslutades i Eskilstuna tingsrätt på torsdagen.
Den misstänkta stalkern är en 41-årig Eskilstuna-kvinna som åtalats för olaga förföljelse, övergrepp i rättssak, olaga hot och ofredande. Fyra olika kvinnor var målsägande och hade enligt åtalet drabbats av Eskilstuna-kvinnans gärningar på olika sätt.
En av dem är Johanna Toftby, influencer, bloggare och författare som blivit förföljd och hotad på sociala medier i flera års tid.
Vid den första rättegångsdagen för två veckor sedan avhandlades Johanna Toftbys fall och två fall där ytterligare två kvinnor berättade att de hade utsatts för Eskilstuna-kvinnan.
När rättegången återupptogs på torsdagseftermiddagen gällde det en kvinna som ska ha blivit ofredad av Eskilstuna-kvinnan i september förra året. Hon ska ha kontaktat kvinnan på sociala medier och via sms. "Det har varit fråga om oönskade kontakter med ett hänsynslöst innehåll" skrev åklagaren i stämningsansökan.
41-åringen tog kontakt med kvinnan efter att ha sett henne i en tv-serie och kvinnan berättade varför hon godtog 41-åringen som vän på sociala medier.
Hon utgav sig för att vara en annan yngre person, hon skrev bland annat att föräldrarna hade omkommit i en olycka, att hon var gravid och hade leukemi.
– Jag hade ingen anledning att misstro henne. Hon kändes utsatt. Hon anslog en ton hos mig, förklarade kvinnan.
Men när hennes nya vän började skriva att hon ville vara hennes instagramdotter och började kalla henne mamma och förklarade att hon skulle bli mormor åt barnet hon väntade, kände kvinnan att det gick överstyr. Då ska tonen ha hårdnat och till slut kände kvinnan att det var hotfullt både för henne och hennes familj. Åklagare Jessica Wenna läste upp mängder av meddelanden som 41-åringen skulle ha skickat till kvinnan.
41-åringen sa inte mycket själv. Hennes advokat Pehr Amrén förklarade att hon tänkte utnyttja sin rätt att hålla tyst denna dag, precis som hon gjort första rättegångsdagen.
– Men hon inte har mått psykiskt bra. Hon har känt en tomhet i sitt liv och behövt en verklighetsflykt, sa han.
Carina Persson, en kvinna från Kristianstad, var en annan av de kvinnor som var målsägande i målet.
Hon kände igen sig i allt som avhandlades på torsdagen. Om den sympati man känt som gjorde att det var lätt att acceptera en vänskap. Men inget var sant.
– Hon kontaktade mig på Facebook. Pappan skulle ha dödat mamman. Han skulle ha jagat henne och våldfört sig på henne. Jag blockade henne till slut. Efter tv-programmet "Trolljägarna" blev allt värre, berättar Carina Persson.
När det var dags för slutord sammanfattade åklagare Jessica Wenna målet med att alla de fyra drabbade kvinnorna hade lidit stor skada av det som 41-åringen gjort dem. De hade förlorat sin trygghet, blivit oroliga för framtiden.
Hon menade att det inte skulle vara tillräckligt med en icke frihetsberövande påföljd. Någon annan påföljd än fängelse var inte tänkbar, såvida inte de rättspsykiatriska myndigheterna hade en annan bedömning, sa Jessica Wenna.
Därför yrkade hon i första hand på ett paragraf 7-utlåtande för att se om det finns ett fängelseförbud mot 41-åringen. I andra hand yrkade hon på ett fängelsestraff på mellan sex och tio månader. (En paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i psykiatri. Reds anm)
41-åringens försvarare yrkade på skyddstillsyn, eventuellt kombinat med fängelse om tingsrätten skulle finna henne skyldig.
Efter en kort överläggning meddelade rätten att man inte avser att inhämta ett paragraf 7-intyg.
Dom meddelas den 19 mars klockan 11.