"Ingen ska behöva stå ut med smärta"

– Jag har kunskaperna och jag har möjligheten, klart jag är anträffbar när patienten ringer.Manuel Sanchez är tandläkaren som själv tycker det är obehagligt att sätta sig i tandläkarstolen, och som brinner så hett för att hjälpa att han erbjuder sina tjänster dygnet runt.

18 september 2014 05:30

Eskilstuna-Kuriren berättade nyligen om föräldrar som reagerade kraftigt på att det inte funnits landstingshjälp att få i länet när dottern slagit ut en framtand en lördagskväll. På nätet hittade de Eskilstuna Akuttandvård, där flickan fick hjälp tidigt på söndagsmorgonen.

Tidningen har också gjort ett besök på den lilla privatpraktiken.

I maj i fjol öppnade Manuel Sanchez eget på Kungsplan, efter att ha arbetat på Folktandvården City i Eskilstuna. Hans tandläkarbana är lång och internationell.

– Jag studerade i Rumänien, blev klar -85, flyttade till Sverige -95 och tog min examen på Karolinska året därpå. Men på den tiden var det ont om jobb i Sverige så jag flyttade till Spanien, där jag blev kvar i tolv år och drev två tandkliniker. När den ekonomiska krisen kom till landet skickade jag mitt CV till svenska arbetsgivare. Det var ju här jag ville leva och verka.

Efter en tid i Stockholm blev Manuel Sanchez erbjuden anställning av Folktandvården Sörmland. På Citykliniken blev han kvar i fyra år.

Profilen för den egna kliniken är tydlig: "Alltid anträffbar".

– Jag finns här dygnet runt för människor som behöver hjälp. Ingen ska behöva stå ut med smärta. Att gå och lägga sig med tandvärk är omöjligt. Ringer man mitt i natten, då är det allvar. Det är klart jag ställer upp och hjälper alla jag kan.

Vad driver dig?

– Jag älskar mitt yrke och att hjälpa människor. Jag är inte ute efter att bli miljonär eller så. Jag vill bara ha ett lugnt och skönt liv för mig och mina patienter, jag jobbar på i min takt och är glad när jag får göra andra glada. Det ger mig tillfredsställelse.

– Och jag bor ensam, därför kan jag ha telefonjour dygnet runt, skrattar han.

Men, poängterar Manuel Sanchez, kliniken ägnar sig på intet sätt enbart åt akuttandvård. Det är också en traditionell tandvårdsklinik, som tar sig an allt från hållagning till implantat.

– Jag älskar den estetiska vården, och tar gärna emot svåra fall, där patienten har stora problem i munnen.

Han tar lika gärna emot barn, och patienter med tandläkarskräck.

– Jag tycker själv inte om att gå till tandläkaren. Det är en väldigt obehaglig situation att befinna sig i, så utelämnad i stolen. Därför är jag noga med att alltid visa och förklara vad som ska ske, så patienten vet vad jag håller på med. Ett besök här ska kännas lugnt och skönt, musiken står alltid på och risken är stor att jag börjar sjunga.

Hans starka vilja att hjälpa människor i besvärliga situationer har också gjort att han lagat tänder åt flyktingar utan vare sig personnummer eller pengar.

– En kille ringde en söndagskväll. Han hade obeskrivlig tandvärk och var i det närmaste desperat. Självklart fick han komma hit. Jag hade hoppats kunna skicka fakturan till Migrationsverket, men fick aldrig någon ersättning. De har avtal med Folktandvården.

Manuel Sanchez har hittills utan framgång själv försökt få ett avtal med landstinget om att ta emot akutpatienter.

– Jag skulle önska att de ville hänvisa akutpatienter till mig när de själva inte kan ta emot. Det vinner ju alla på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa