Välbesökt på Prides partiledardebatt

Under fredagseftermiddagen hölls RFSL:s partiledardebatt på Pridefestivalen i Stockholm, som blev en välbesökt historia. Mellan 400 och 450 personer fyllde Kulturhuset under fredagseftermiddagen, där Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov var debattmoderator.

30 juli 2010 17:18

Den största nyheten var att Moderaterna öppnade för att transsexuella inte ska behöva sterilisera sig vid könsbyte.

– Steriliseringen är ett mörkt kapitel i den svenska historien. Vi är nu beredda att agera för en lagförändring, säger Fredrik Reinfeldt (M), partiledare för Moderaterna.

Tidigare har Moderaterna sagt att man vill att frågan utreds en gång till. Fem av sju riksdagspartier har sedan tidigare ställt sig positiva till en lagändring. I dag måste transsexuella personer sterilisera sig för att få ändra sin könstillhörighet.

Som tidigare känt var inte Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på plats vid debatten. Däremot var både partiledarna från Piratpartiet och Feministiskt initiativ närvarande.

En annan fråga som diskuterades var införandet av moderskapspresumtion. Det handlar om möjligheten att tre personer ska kunna vara juridiska föräldrar till ett barn, till exempel om en kvinna som är gift med en kvinna föder ett barn, så ska medmamman från början också bli en juridisk förälder.

De rödgröna partierna är positiva till moderskapspresumtion, och menar att det i dag är en förlegad lagstiftning på området.

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin kom med ett personligt exempel:
– Vi har varit tre om min dotter, men vi har inte varit tre som har kunnat gå på utvecklingssamtalen i skolan.

Alliansen anser att man ska ha två juridiska vårdnadshavare, som det är i dag. Annars blir det svårt att hålla isär rent juridiskt, menar de borgerliga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa