En gripen i Skottland för självmordsattentatet

Polisen i Skottland uppger att en man har gripits i samband med självmordsdådet i Stockholm i december, uppger Reuters.

8 mars 2011 11:36

Polisen i Strathclyde säger sig ha gripit en 30-åring som en följd av en insats i Sverige.
Mannen uppges inte vara brittisk. Han greps strax efter klockan sex i morse, uppger tv-kanalen STV i Skottland.

I ett uttalande sade en polistalesman att gripandet följde på "underrättelser" som pekade på uppgifter om att den här individen hjälpt terroraktiviteter utanför Skottland, uppger SVT.

Några direkta hot mot Skottland ska inte föreligga, enligt polisen.

Det var lördagen den 11 december förra året som en man sprängde sig till döds i centrala Stockholm. Strax före händelsen exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer befann sig intill och fick lättare skador.

Tio minuter efter explosionen fick TT ett mejl där en man skrev att det är "dags att slå till". Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam.
Även Säpo fick ett mejl med samma innehåll.

– Jag kan bekräfta att vi har också information om att polismyndigheten i Skottland har i dag gripit en person misstänkt för terroristbrott. Utredningen hittills visar att det kan finnas en koppling mellan den gripne och terroristbrottet i Stockholm den 11 december, säger Sirpa Franzén på Säpos presstjänst.

Hur den eventuella kopplingen ser ut vill hon inte gå in på.
– Det får det fortsatta utredningsarbetet i Skottland visa.

TT har varit i kontakt med informationsavdelningen vid polisen i Strathclyde. En talesman vill dock inte uttala sig utan hänvisar till det pressmeddelande man publicerat tidigare under tisdagen. Mannen ska ha gripits i Whiteinch, ett område i Glasgow.

Den gripne mannen är inte svensk medborgare, uppger chefsåklagare Tomas Lindstrand för TT.

Gripandet kunde ske efter ett samarbete mellan skotsk och svensk polis.
– Gripandet i Skottland är ett resultat av en skotsk polisutredning och ett samarbete som har skett mellan Skottland och Sverige inom ramen för internationell rättslig hjälp, säger Sirpa Franzén på Säpo.

Hon vill inte berätta om hur samarbetet sett ut.

Säpo hänvisar ytterligare frågor om rättshjälpen till förundersökningsledare Agnetha Hilding Qvarnström vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål och frågor om gripandet till polismyndigheten i Strathclyde.

– Skotsk polis tycker sig ha sett en koppling mellan den gripne mannen och självmordsbombaren i Stockholm. De har begärt svensk rättshjälp, vilket de har fått. Rättshjälpen ligger under sekretess och jag kan inte säga vari den består, säger den svenska förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål till TT.

Mannen misstänks för brott mot den brittiska motsvarigheten till den svenska terroristlagstiftningen. Hilding Qvarnström hänvisar alla frågor till skotsk polis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa