Appen Tiktok har varit omdiskuterad länge, och kontroverserna tilltar när nu president Donald Trump hotar med att stoppa den i USA.
Hotet motiveras med att appen utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och USA:s ekonomi".
Tiktok finns i dag i 150 länder och används framförallt av barn på låg- och mellanstadiet. Men svenska föräldrar behöver inte vara mer oroliga för Tiktok än för andra digitala plattformar som barnen använder, menar Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen.
Handlar om integritet
– Jag skulle säga att de problematiska aspekterna med Tiktok är de samma som på alla digitala plattformar där barn är. Det handlar om integritet och säkerhet och man måste prata med barnen om det, säger hon.
Jannike Tillå uppmanar föräldrar att generellt involvera sig i sina barns digitala liv.
– Sätt dig in lika mycket i det digitala livet som i det analoga livet. Vi följer gärna med och kolla på träningar men många föräldrar är inte engagerade i de digitala plattformarna och det tror jag vi måste tänka om kring.
En viktig del är att ge barnen verktyg för att navigera i den digitala världen och inte släppa dem vind för våg, säger hon.
TT: Hur kan föräldrar hjälpa barn att vara säkra på Tiktok?
– Sätt dig ner med barnet och öppna ett konto som är stängt till att börja med, med tiden kan barnet kanske ha ett öppet konto som vem som helst kan se. Prata med barnet om att innehållet lätt får fötter och att det man lägger ut finns kvar för alltid, barn har inte alltid det konsekvenstänkandet.
Användare producerar
Det som skiljer Tiktok från många andra tjänster är att en stor del av användarna också producerar innehållet. På exempelvis Youtube är det en relativt liten andel av de som tittar på klipp som lägger upp klippen.
– Som förälder behöver man inte själv använda Tiktok men det är bra att kika in kontinuerligt, inte varje vecka men då och då för att förstå vad barnen konsumerar där. Vi vet att många barn får en bild av världen utifrån det de ser på Tiktok. Därför vill jag slå ett slag för att prata med barnen om källkritik.
TT: Hur påverkar det att appen är kinesisk?
– Vi vet inte riktigt vad kinesiska staten får göra med datan som samlas in via Tiktok.
Gäller alla plattformar
Jannike Tillå poängterar dock att det är en diskussion som inte specifikt handlar om Tiktok – frågan om vad som händer med vår data är aktuell när det gäller alla de stora internationella plattformarna.
En annan stor utmaning med de plattformarna är att olika länder ska mötas i både lagstiftning och kultur, säger Jannilke Tillå. Det finns helt enkelt kulturella skillnader mellan länder rörande vad man tycker är okej att dela med sig av.
– En sådan fråga har varit ammande barn som många i Sverige inte tycker är konstigt att dela bilder på men som i vissa fall plockats bort från amerikanska appar.
Vilka riktlinjer man har på Tiktok är inte tydligt, menar Jannike Tillå, men det har läckt interna policydokument med riktlinjer till de moderatorer som ska städa bort olämpligt innehåll.
Nätet en del av livet
– En del handlar om att plocka bort innehåll som är regimkritiskt men där stod också att man ska ta bort personer som är knubbiga eller har fula ansikten.
TT: Behöver svenska föräldrar vara oroliga att kinesiska staten övervakar deras barn?
– Det är såklart högst individuellt hur man känner kring den här oron. Jag tycker att man alltid ska fundera på vem som har koll på mitt barn, mitt barns data, bilder och filmer. Det är ingen specifik fråga för Tiktok utan det gäller alltid.
TT: Hade du några tveksamheter inför att låta dina barn använda Tiktok?
– Nej, av den enkla anledningen att för barn är internet en del av livet. Vi vuxna gör skillnad på digitalt och analogt medan internet är en naturlig del av livet som pågår hela tiden för barn. Jag tror det är värre att säga till ett barn att de inte får vara på ett ställe där alla deras vänner är. Snarare borde vi prata med barnen om hur de kan vara säkra.