Livstid för mord pÄ funktionsnedsatt man

Den funktionsnedsatta mannen hade gett sig ut pĂ„ stan för att köpa glass. Av en slump mötte han rĂ„narna – och knivskars till döds. Nu kommer domen.

MÀnniskor har tÀnt ljus och lagt blommor pÄ den plats i centrala Oskarshamn dÀr en man knivmördades i ett uppmÀrksammat dÄd pÄ fredagskvÀllen den 23 september 2022. Arkivbild.

MÀnniskor har tÀnt ljus och lagt blommor pÄ den plats i centrala Oskarshamn dÀr en man knivmördades i ett uppmÀrksammat dÄd pÄ fredagskvÀllen den 23 september 2022. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/ TT

Brott2023-03-20 11:08

Mordet i september skakade hela Oskarshamn. Mannen som mördades var en vÀlkÀnd profil i staden och efter mordet samlades Oskarshamnsbor till en minnesmarsch.

PÄ mÄndagen dömer Kalmar tingsrÀtt en 28-Ärig man för mord och grovt rÄn till livstids fÀngelse. 28-Äringen har Àven Ätalats för grov misshandel alternativt grovt vÄllande till kroppsskada mot en annan person samma dag.

Den 30-Äring som ocksÄ var med vid överfallet och som fortsatte pressa offret pÄ pengar under dödsmisshandeln döms för grovt rÄn till sex Ärs fÀngelse.

Offret, en man i 50-ÄrsÄldern, blev omringad och fasthÄllen. Samtidigt som mÀnnen sparkades och slogs försökte de stjÀla hans pengar och dra en armbandsklocka frÄn hans handled. Sedan knivhöggs han till döds. Den ena förövaren filmade sjÀlv hÀndelsen med en mobiltelefon, medan den andra enligt domen under tiden ska ha uttryckt stolthet över att ha skadat sitt offer.

Åklagare Linda Caneus har tidigare sagt till TT att hon tror att det var en tillfĂ€llighet vem mĂ€nnen valde att ge sig pĂ„. Hon har ocksĂ„ tidigare beskrivit hur offret utsattes för ett svĂ„rt lidande och dödsĂ„ngest vid överfallet – en hĂ€ndelse som hon liknat vid en ren avrĂ€ttning.

RÀtten tar fasta pÄ resonemanget, och anser att överfallet med det pÄföljande mordet prÀglats av övervÄld. "NÄgon annan pÄföljd Àn livstids fÀngelse kan inte komma ifrÄga", stÄr det att lÀsa i domen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!