Oväntat högt vaccintryck bland de yngsta

Unga har fått skulden för den ökade smittspridningen. Men vaccinationsviljan bland landets yngre ser än så länge ut att vara hög – även om det hittills gått långsammare än bland äldre grupper. Bland de allra yngsta – 16–17-åringarna – uppges bokningstrycket vara överraskande högt på flera håll.

Maria av Solstråle Sténson vid Tyresö husläkarmottagning förbereder en dos vaccin i april.

Maria av Solstråle Sténson vid Tyresö husläkarmottagning förbereder en dos vaccin i april.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Coronaviruset2021-08-15 07:32

Osäkerheten kring hur många av landets yngre som skulle vilja kavla upp har varit stor, inte minst då yngre oftast drabbas betydligt mindre hårt av viruset än äldre. Men hittills ser det ut som att många av de unga vill dra sitt strå till stacken.

– För de mellan 18 och 29 är vaccinationsgraden över 60 procent. Det tycker vi är en bra siffra utifrån att de inte är i riskgrupp, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors till TT.

Allra snabbast går det i Värmland och Uppsala, där 73 respektive 70 procent av unga mellan 18 och 29 redan har fått sin första dos. I botten av ligan ligger Jönköping, 56 procent, och Stockholm med 57 procent.

18–29-åringar dröjde

Cecilia Karlsson, vaccinsamordnare i region Värmland, säger att vaccinationsviljan hos framför allt de allra yngsta har varit överraskande stor.

– I den allra yngsta gruppen, 16–17-åringarna, har 53 procent av gruppen redan bokat in sig eller fått första dosen. Och då har vi bara haft öppet för dem sedan i fredags i förra veckan, säger hon.

Det tyder på en högre vaccinationsvilja än hos de som är snäppet äldre, 18–29-åringarna, enligt Cecilia Karlsson.

– Vi var väldigt osäkra på hur det skulle se ut hos 16–17-åringarna eftersom vi bland de något äldre såg att det dröjde innan man bokade. Nu har det tagit sig även i den gruppen, men det tog lite tid jämfört med de äldre grupperna där man ville vaccineras så fort som möjligt.

Påverkas av familjen

Värmland ligger i topp även när det gäller den samlade statistiken över vaccineringen, med totalt drygt 86 procent som fått en första dos. Enligt Cecilia Karlsson stavas framgångsreceptet bra samarbeten inom regionen, hårt kommunikationsarbete och förmåga att snabbt ställa om utefter nya direktiv. Att de unga är så villiga att vaccineras tror hon delvis är en följd av att många äldre redan har tagit sina sprutor.

– Det kan säkert vara så att man påverkas av att ens föräldrar och exempelvis mormor och farfar har vaccinerat sig. Sedan vill de som går i gymnasiet nog väldigt gärna ha en normal skolgång i höst och få vara på plats i skolan, så det driver nog på takten.

Även i Region Jönköping, som alltså innehar jumboplatsen över hur många mellan 18 och 29 som hittills tagit minst en dos, är man nöjda med vaccinationstakten i de yngre åldrarna.

– Vi har inte upplevt att det går långsammare än i andra grupper. Vaccinationsgraden stiger i samma takt som det gjorde med de äldre, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Högt bokningstryck

Regionen står inte med obokade tider eller överblivna doser, poängterar Malin Bengnér. Däremot kan den lägre vaccinationsgraden bero på att de flesta tider på sistone gått åt till att ge 40-plussarna sina andra doser.

– Vi är inte oroliga, men vi är medvetna om att det krävs ett aktivt arbete för att få upp graden i den yngre gruppen. Men bland gymnasieeleverna ser vi ett väldigt stort intresse – redan direkt när bokningen öppnade gick nästan en fjärdedel i gruppen in och bokade in sig.

Enligt Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är bilden från landets vaccinsamordnare samstämmig: intresset för att vaccinera sig är stort bland de allra yngsta.

– Jag har fått flera rapporter om fullbokade vaccinationstider sedan bokningarna öppnade för 16–17-åringarna. Det är väldigt positivt, säger hon.

Får gå emot vårdnadshavare

Vaccineringen av minderåriga har varit omdebatterad – inte minst huruvida samtycke från vårdnadshavare ska krävas. I dagsläget har regionerna två olika förhållningssätt att utgå från: muntligt eller skriftligt samtycke från en eller två vårdnadshavare, eller en så kallad mognadsbedömning av ungdomen.

I de fall där en ungdom i en region som valt samtyckesmodellen gärna vill vaccinera sig, men föräldrarna säger nej, kan regionen välja att göra en mognadsbedömning ändå.

– Samtliga regioner kan använda båda vägarna. Vill man som ungdom väldigt gärna vaccinera sig – och bedöms mogen nog – så får man det, säger Emma Spak.

Att bokningstrycket hittills har verkat lägre i åldersgruppen 18–29 förklarar Spak med att vaccinationskampanjen sammanföll med sommarens semesterperiod.

– Det kan vara så att unga har befunnit sig i andra regioner, och tänkt vaccinera sig när man nu är tillbaka på hemmaplan eller på studieorten.

Första dos innan skolstart

Emma Spak är inte orolig över att det skulle handla om en vaccinationsovilja bland de yngre.

– Vi tror att takten kommer att öka i de här grupperna när semesterperioden klingar av. Det har varit mindre smittspridning och lättade restriktioner under sommaren, vilket också kan ha påverkat.

I exempelvis Finland får numer barn från tolv år och uppåt vaccinera sig. Folkhälsomyndigheten har ännu inte tagit ställning till huruvida det kan bli aktuellt även i Sverige.

– Vi följer läget och följer upp hur det ser ut i andra länder där man valt att vaccinera ännu yngre. Men sedan gäller det att göra en risk-nyttaavvägning – se vad nyttan är för en tolvåring att vaccinera sig om man inte tillhör en riskgrupp, sade enhetschef Sara Byfors under veckans pressträff.

Fakta: Vaccinationsviljan bland unga

I den enkät som Folkhälsomyndigheten skickade ut i juni inkluderades för första gången deltagare i åldersgruppen 16–19 år.

Vaccinationsviljan beskrevs som fortsatt hög bland de åldersgrupper som då ännu inte hade vaccinerats. Över 87 procent av deltagarna svarade att de helt säkert (69 procent) eller troligen (18 procent) kommer att tacka ja till ett erbjudande om vaccination.

Majoriteten av de svarande uppgav att vaccinationen är viktig, både för att skydda andra i sin omgivning (91 procent) och för sin egen hälsas skull (82 procent).

Bland personer i åldersgruppen 16–19 år syntes samma grad av vaccinationsvilja som bland vuxna. Över 87 procent svarade att de helt säkert (58 procent) eller troligen (29 procent) kommer tacka ja till ett erbjudande om vaccination.

Andelen som sade sig behöva mer information om vaccinationen sjunker med stigande ålder – från 59 procent bland unga 16–19 år och 62 procent bland 20–29-åringar, till 8 procent bland personer som är 70 år och äldre.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!