I en proposition föreslås att både den så kallade covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till och med januari 2022.
– Det betyder inte att restriktionerna förlängs men att regeringen får en ökad möjlighet att införa restriktioner om de behövs, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen.
Statsministern konstaterar att pandemin fortfarande pågår.
– Vaccinationerna går bra och framåt, men smittspridningen ligger dessvärre inte längre på låga nivåer. De råd som gäller sedan tidigare gäller fortsatt, säger han.
"Bästa möjliga beredskap"
På frågan hur stor risken är att man kommer att återinföra striktare restriktioner svarar Löfven:
– Det är därför lagarna är viktiga – att vi har den beredskapen om vi behöver det, men det är inget vi önskar.
– Vi är i ett läge där vi gör bedömningen att den här lagstiftningen måste finnas på plats för att ha bästa möjliga beredskap inför hösten och vintern, tillägger socialminister Lena Hallengren (S), som också deltog på pressträffen.
Välkomnar förslaget
Covid-19-lagen och serveringslagen ger regeringen extraordinära möjligheter att vidta åtgärder, enligt socialministern.
– - Vi behöver fortsatt arbeta för att motverka smittspridning. Även om Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst dödlighet så pågår pandemin fortfarande, säger hon.
I och med den ökade smittspridningen kan Sverige inte lätta på de restriktioner som finns kvar, uppger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Vi välkomnar därför regeringens förslag om förlängda pandemilagar, säger han.
Regeringens plan för att avveckla restriktionerna har fem steg. I mitten av juli togs steg tre som bland annat innebar lättnader för resande med långväga kollektivtrafik.
Steg fyra planeras till någon gång i september. Det skulle innebära att begränsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lättas.
Oklart om nästa steg
För att det ska bli aktuellt gäller det dock att smittspridningen och belastningen på sjukvården är på en låg nivå och att vaccinationsgraden ökar. I nuläget går det inte att säga om det kommer att bli möjligt, säger Lena Hallengren.
– Just nu har vi en situation med låga dödstal, men vi ser också att smittspridningen ökar. Vi får följa utvecklingen en tid framöver och vi lovar att komma med besked i god tid, säger hon.
Samhället får också räkna med att det mycket väl kan uppkomma klusterutbrott under hösten och vintern, enligt socialministern.
Johan Carlson tillägger att det realistiskt sett – med de verktyg myndigheterna har – i dag inte är möjligt att pressa ner smittan till noll.
– Ska man skydda sig själv så måste man vaccinera sig. Det är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom, säger han.
Otillräcklig vaccinationsgrad
Samtidigt förklarar Carlson att vaccinationsgraden i dag inte är tillräcklig – av tre anledningar. Den första är deltavarianten, och risken för nya varianter som är mer smittsamma. Den andra är att covid-vaccinen inte garanterar minskad smittspridning.
– Det tredje är att vi har ett stort inflöde. Europa är i princip ett geografiskt område. Så länge vi har så här hög smittspridning i Europa och i världen så bör vi ha en hög vaccinationstäckning.
TT: Vad säger forskningen om hur mycket mindre man smittar efter vaccination?
– Det är mycket mindre risk att man smittar. Vi pratar säkert inte om enorma skillnader, jag tror inte man har kollat på de olika vaccinen, det finns olika kombinationer av vaccin. Om man har 95 procents skydd mot allvarlig sjukdom så kanske det ligger några tiotals procent under det, det är väldigt svårt att studera de här frågorna när man har olika vaccin, svarar Carlson.